Akumulator predstavlja srce vsakega vozila

akumulatorji za avto

Ker so akumulatorji za vozila naprave, ki jih zlahka primerjamo z delovanjem srca v človeškem telesu, je še toliko pomembneje, kakšnega si izberemo. Še toliko bolj pa je izbira avto akumulatorja pomembna, če prevozno sredstvo uporabljamo zgolj v mestnem primeru ali če imamo vozilo z veliko elektronike.

V osnovi akumulatorje lahko razdelimo na akumulatorje z vzdrževanjem, akumulatorje brez vzdrževanja ter na akumulatorja za vlečne avtomobile. Za slednje je značilno, da so posebej zasnovani za kamp prikolice ter za druga specialna vozila. Ves čas oddajajo manjšo količino energije.

Vrste avtomobilskih akumulatorjev glede na tehnologijo izdelave

Akumulatorji se lahko delijo na različne podskupine tudi glede na samo tehnologijo izdelave. Poznamo svinčene, AGM, GEL, EFB akumulatorje, prav tako naprave z dodatkom kalcija.

najpogosteje iskani avto deli
Med najpogosteje iskanimi avto deli so zagotovo tudi akumulatorji. Če takšno napravo za svoj jekleni konjiček kupujete prvič, je dobro, da o njej veste vsaj nekaj osnovnih dejstev.

Svinčeni akumulator za avto predstavlja klasično star model akumulatorja s svinčenimi elektrodami v obliki žveplove kisline. Gre za najcenejši model, obenem pa ponuja najmanjšo zmogljivost. Med vsemi tipi je za vzdrževanje daleč najbolj zahteven. Njegova življenjska doba je krajša. Ena od pomanjkljivosti je tudi potreba po dodajanju elektrolitov, ki lahko izhlapijo. Takšna vrsta je primerna predvsem za starejše in manjše moderne avtomobile.

AGM akumulatorji

Pri tej vrsti avtomobilske naprave elektroliti niso v tekoči obliki, temveč so stopljeni v tkanini iz steklenih vlaken. Njegova večja prednost je zagotovo ta, da vključuje visoko zmogljivost in dolgo življenjsko dobo.

Kakšna je razlika med običajnimi in absorbiranimi steklenimi AGM akumulatorji?

AGM akumulator prav tako ne zahteva posebnega vzdrževanja in je povsem varen za uporabo. Primeren je za vozila, ki imajo bogato električno opremo ter start-stop funkcijo. Je pa v primerjavi z nekaterimi drugimi tipi nekoliko dražji.

Objave iz iste kategorije: