Hlajenje za zmogljivejša vozila

Bolj zmogljivo vozilo bo potrebovalo večjo moč hlajenja. To je zaradi ogromne toplote, ki jo proizvede motor med delovanjem. Seveda nam večja moč omogoča, da hitreje speljujemo in več tovora peljemo, vendar se ob tem proizvaja veliko vročine, ki močno segreje motor. Tukaj nam pomaga hladilnik za avto, ki omogoča, da brez skrbi uživamo v zmogljivostih našega jeklenega konjička. Poglejmo si skupaj vse njegove prednosti in naloge, ki je dobro, če jih poznamo.

Turbopolnilnik proizvaja vroč zrak

Morda smo opazili, da imajo skoraj vsi bolj zmogljivi avtomobili turbopolnilnik oziroma turbino. Temu je tako, saj omogoča, da v motor vstopi več zraka, kar ima kot posledico:

  • Večje izgorevanje goriva
  • Večje pospeške
  • Večjo pogonsko moč

Problem pa nastane, ko turbina stisne zrak, saj se medtem močno segreje. Tako segret zrak vstopi v motor in lahko poslabša delovanje vozila. Hladilnik klime pa je narejen, da ta stisnjen zrak ohladi, kar se pokaže v večji moči vozila.

Izboljšajmo delovanje motorja

Vroč in stisnjen zrak, ki izstopi iz turbine, lahko dosega izredno visoke temperature. To je lahko tudi med 150 ali 200°C stopinj, kar sčasoma lahko povzroči poškodbe na notranjih komponentah v motorju. Hladilnik za avto ujame ta zrak in ga ohladi preden vstopi v sam motor. Tako dobimo prednosti, kot so:

  • Daljše delovanje motorja
  • Bolj gladko delovanje vozila
  • Večji izkoristek moči

Moramo se zavedati, da motor v našem avtu deluje kot črpalka. Skozi njega se vedno premika velika količina zraka. Če je ta zrak vroč, je tudi manj gost, tako je izgorevanje goriva slabša, kar pomeni, da naše vozilo izgublja moč. Hladen zrak, ki kroži čez motor pa ima večjo maso in nam omogoča boljšo porabo goriva in večje pospeške.

Različne vrste hladilnika za avto

Večina hladilnikov za avto delujejo na zrak. Sistem uporablja hladen zrak, ki ga ujame iz zunanjosti, da ohladi tega v turbini. Poznamo pa tudi tak hladilnik, ki uporablja vodo za hlajenje. Slednji je veliko dražji sistem in tudi bolj učinkovit, vendar je v večini primerov samo uporabljen pri športnih in industrijskih vozilih.

Pred nakupom pa se prepričajmo, da bomo imeli na izbiro bogato in ugodno ponudbo. Na spletni strani www.silux-auto.it lahko najdemo hladilnik za avto za mnogo različnih znamk in modelov avtomobilov. Poleg tega pa lahko najdemo tudi veliko drugih nadomestnih delov za našega jeklenega konjička.

Objave iz iste kategorije: