Čebelji koridor kot povsem preprost in učinkovit dodatek za čebelnjak

Rop čebel se najpogosteje zgodi med obdobjem pomanjkanja nektarja. Rop pa je najlaže preprečiti, če v čebelnjak namestite čebelji koridor. Z njim namreč lahko na najučinkovitejši način zaustavite vdor sovražnih čebel in plenilcev. Posledično precej povečate obrambne možnosti svoje kolonije.

Sicer pa bi moral prav vsak pravi čebelar poznati tipične simptome čebeljega ropa. Le na takšen način se lahko dovolj hitro odzove na rop in uporabi čebelji koridor ter še druge pripomočke za zmanjševanje potencialne škode.

Kako najhitreje prepoznati čebelji rop

V resnici je rob čebel precej lahko prepoznati. Čebele se tedaj med seboj pretepajo. Prerivanje ter kotaljenje čebel delavk se najpogosteje godi na pristajalni deski, lahko pa tudi v zraku. Med bojem čebele izgubljajo svojo dlako, zato izgledajo kot sijoče črne žuželke. Med ropom so nadpovprečno glasne, kose satja pa je moč najti tudi izven panja.

Čebelji koridor
Rop čebel se najpogosteje zgodi med obdobjem pomanjkanja nektarja. Rop pa je najlaže preprečiti, če v čebelnjak namestite čebelji koridor.

Še preden se zgodi rop čebel, je pametno v čebelnjak torej postaviti čebelji koridor. Tega se praviloma vstavi na vhod. Namenjen je uporabi ob zadnjem pridobivanju medu, to je v mesecu juliju. Koridor pa na omenjenem mestu lahko pustite vse do zime. V tem obdobju leta namreč ni več nevarnosti, da bi prišlo do ropa. Odstranitev pa je dobrodošla posebej zato, ker s tem omogočimo boljše prezračevanje čebelnjaka.

S čebeljim koridorjem boste preprečili veliko škode

Vsak dober čebelar se še kako dobro zaveda, kako zelo škodljiv je lahko rop čebel. V večini primerov namreč povzroči precej veliko škode. Strokovnjaki za čebele zato uporabljajo veliko različnih pristopov ter tehnologijo za zmanjševanje tovrstne škode ter za povečevanje zmožnosti svojih čebel. Na takšen način se uspešno obranijo vsiljivcev, ki grozijo čebelam.

Najučinkovitejši načini so vstavljanje trave v vhod čebelnjaka, uporaba močnih naravnih dišav ter uporaba mokre brisače. Vse omenjeno zmede napadajoče čebele in druge plenilce. Kljub temu pa ni nujno, da je takšna rešitev vedno dovolj učinkovita oziroma povsem zanesljiva. Zagotovo se bolje obnese čebelji koridor. Ta preusmeri napadajoče žuželke po dolgem koridorju. To jih zmede ter dezorientira. Na takšen način svojim čebelam lahko omogočite, da se najlaže ubranijo napada in da utrpijo manjšo škodo uničene zaloge medu ter mrtvih čebel.

Preberite si še naslednji članek: Odlična razsvetljava za zunanje površine

LED reflektor je zasnovan kot vsak drug reflektor, torej tako, da nudi čim boljšo osvetlitev v robustnem, močnem in odpornem ohišju, ki je primerno in varno za uporabo na prostem.

Objave iz iste kategorije: