Sistemi za zalivanje za naš dom

Če želimo najbolj preprost in učinkovit način za oskrbovanje vrta, potrebujemo sistem za zalivanje. To je majhna investicija v dobrobit našega vrta, saj skrbi za rastline in travo, brez našega poseganja. Tako lahko ohranimo zeleno površino, ki bo preprosto sijala in privabljala poglede na naš vrt vseh mimoidočih. Res pa je, da če ne poznamo vseh prednosti takega sistema, morda ne vidimo, kako nam lahko pomaga. V tem članku si bomo pogledali vse prednosti in funkcije, ki je dobro, če se jih zavedamo pred nakupom zalivalnega sistema.

Avtomatsko dolivanje vode

Avtomatski sistemi za zalivanje so top izbira, če iščemo najboljšo rešitev. Veliko današnjih modelov je dokaj neopaznih, saj so deloma zakopani v zemljo ali pa so majhni in ozki. Temu je tako, saj so specifično narejeni, da nam ne ovirajo hoje po vrtu, vendar obenem še vedno dobavljajo vodo našemu travniku.

Izbira pravega sistema pa je odvisna od:

 • Velikosti našega vrta
 • Vrsti naših rastlin
 • Nadmorske višine in vremena

To pomeni, da si moramo izbrati primeren sistem za zalivanje, če želimo poskrbeti za potrebe naših rastlin. Primer bi bil, če imamo večji travnik ali vrt, bo naš namakalni sistem moral biti drugačen, kot pa, če imamo majhen travnik pred garažo.

Prednosti avtomatskega namakalnega sistema

Morda se nam vstopni strošek nakupa namakalnega sistema zdi velik, vendar se nam stroški hitro povrnejo. Vsak lastnik vrta rad vidi, da se vrt sveti z zeleno barvo, ki priča o njegovem zdravju. Za vrtove pa velja enako, saj rastline in rože, kar zablestijo, če so primerno oskrbovane z vodo. Poglejmo si, katere prednosti nam avtomatski sistemi za zalivanje doprinesejo v naš dom:

 • Povečanje vrednosti nepremičnine

Svetoče rastline in travnik je odličen način, da dodamo vrednost našemu domu. Urejenost rastlin lahko doda veliko vrednosti naše nepremičnini. Te vrednosti se pomikajo nekje do 10-20% vrednosti naše celotne nepremičnine. Največja prednost pa je seveda, da se mi dobro počutimo, ko vstopimo čez prag našega doma in obiščemo naš vrt, ki je poln življenja.

 • Boljši pretok vode

Ročno zalivanje je sicer dober način za oskrbovanje rastlin, vendar je izredno zamudno. Poleg tega pa ne moremo zagotoviti, da bomo vso površino zalili primerno in z zadostno količino vode. Avtomatsko zalivanje pa nam prihrani veliko vode, časa in energije, saj deluje popolnoma brez našega vmešavanja, mi pa se lahko posvetimo drugim stvarem. Veliko novih sistemov prilagodi zalivanje glede na vlago in dež. Tako bomo na koncu meseca imeli manjše stroške z vodo, saj jo bomo porabili točno toliko, kolikor jo potrebujemo.

 • Večja odpornost rastlin

Največje težave vsakega lastnika vrta in travnika so različne bolezni, ki lahko prizadenejo naše rastline. Te večinoma nastanejo, če se na njih ali v zemlji nabere prevelika ali premajhna količina vode. Tako lahko nastane plesen, rjavi listi in druge težave. Sistem za zalivanje pa bo poskrbel, da rastline ostanejo močne in niso nikoli preveč ali premalo napajane z vodo.

Preberite si še naslednji članek: Čebelji koridor kot povsem preprost in učinkovit dodatek za čebelnjak

Čebelji koridor se v času nevarnosti čebeljega ropa vstavi v žrelo panja. Koridor preseka napadalkam direktno pot do medenega satja in jih dezorientira.

Sestavni deli naprave za zalivanje

Kot vsaka napredna naprava, imajo sistemi za zalivanje mnogo sestavnik delov. Te deli so številni in morajo delovati pravilno, če želimo, da celoten sistem deluje pravilno. Nekateri izmed najbolj pomembnih delov so:

 • Konzola za nadzor škropenja
 • Cevi
 • Žice za nadzor škropilcev
 • Škorpilci

Škropilci so pomemben del avtomatskega sistema za zalivanje, saj so zadolženi za učinkovito porabo vode in njeno škropenje po površini. Domači zalivalni sistemi uporabljajo dva glavna načina škropenja:

 • Rotajoče škropilce

Uporabljajo se za večje površine, kjer potrebujemo več moči in večje kote zalivanja.

 • Navadni škropilci

Taki škropilci razporejajo vodo v obliki kroga okoli sebe. Uporabljajo se za manjše površine, kjer ne potrebujemo veliko moči.

Kapaciteta vode in naš zalivalni sistem

Ko izbirali med različnimi sistemi za zalivanje, se moramo zavedati, da vsak potrebuje določen pritisk, da deluje pravilno. Pritisk se meri v enotah PSI, ki mora naš vodovod biti sposoben ustvariti, da napaja sistem. Preizkus lahko naredimo sami tako, da namestimo merilec pritiska na pipo, ki bo napajala zalivalni sistem.

Velja pa pravilo, da večji sistemi potrebujejo več pritiska, saj imajo več škropilnikov, ki zalivajo večjo površino.

Če iščemo najboljšo izbiro kvalitetnih in preverjenih sistemov za zalivanje, priporočamo obisk spletne strani ab-doo.si. Tukaj bomo lahko našli različne sisteme, pripomočke ter dodatke, ki jih potrebujemo za zalivanje in celovito oskrbovanje našega vrta.

Objave iz iste kategorije: