Zobna proteza za učinkovito nadomeščanje zob

Zobna proteza in implantat za nadomestilo zob

Precej je takšnih oseb, ki prvo delno zobno protezo dobijo že v zgodnjih tridesetih. Po drugi strani pa se nam zobna proteza zdi povsem sprejemljiva v tretjem življenjskem obdobju. Sicer pa je pot do proteze lahko precej dolga. Ko pa jo dobimo, jo moramo najprej seveda tudi znati sprejeti.

Zobna proteza torej nadomešča manjkajoče zobe. Lahko je le delna, če manjka le nekaj zob. Totalna pa pride v poštev ob popolni izgubi zob. Zaradi preprostejšega čiščenja in vzdrževanja je vedno snemna. V osnovi je proteza za zobe praviloma izdelana iz ulite kovinske baze. Običajno je to kar jeklo.

Delna in totalna proteza za zobe

Delna proteza je izdelana tako, da se po sistemu naslonk ter zapon sidri na preostale zobe.

V prvih nekaj dneh z novo zobno protezo, se bo verjetno razvilo nekaj bolečih mest. Nastanejo zaradi neenakomernega pritiska na protezo. Prilagoditve je najbolje izvesti po treh do šestih urah neprekinjene obrabe, saj to pomaga vaši zobozdravniški ekipi prepoznati natančna področja, ki povzročajo nelagodje.

Ključno je, da je ustrezno nameščena, ker le tako lahko omogoča povsem pravilen prenos sil in pomaga na dolgi rok ohranjati še preostale zobe v ustih.

Tudi implantat je odlična rešitev pri manjkajočih zobeh

Ena od učinkovitih možnih rešitev pri manjkajočih zobeh je tudi implantat oziroma zobni vsadek. Skoraj verjetno je, da ste za takšen zobni pripomoček že slišali, morda pa ga celo nosite v svoji ustni votlini. Implantati že precej dolgo veljajo za eno od najbolj učinkovitih rešitev pri izgubi zob. In zakaj se tako dobro obnesejo v ustni votlini? Ker so narejeni iz kakovostnega materiala – titana.

Implantacija zobnih vsadkov je lahko dobrodošla alternativa protezam ali mostičkom, ki se ne prilegajo dobro in lahko ponudi možnost, ko pomanjkanje naravnih zobnih korenin ne omogoča izdelave protez ali nadomestkov z mostičkom.
Implantacija zobnih vsadkov ali implantatov je postopek, pri katerem se zobne korenine nadomestijo s kovinskimi, vijačnimi drogovi, poškodovane ali manjkajoče zobe pa nadomestimo z umetnimi zobmi, ki so videti in delujejo podobno kot pravi.

Na prvi pogled se vam implantat zdi precej draga rešitev, a če podrobneje raziščete, kaj vse vam lahko omogoči, cena postane manj pomemben faktor. Je pa res, da se cena implantatov od ponudnika do ponudnika precej razlikuje. V tem primeru je dobro razmisliti tudi o tem, da se je poceni zobnim vsadkom bolje izogniti, saj je velika verjetnost, da so manj kakovostni.

Objave iz iste kategorije: