Arganovo olje je odlično za prehrano in lepoto

Arganovo olje je v zahodnem svetu postalo poznano pred kakšnimi desetimi ali petnajstimi leti, ko so ga označili za super živilo – ne zgolj zaradi uporabe v kulinariki, temveč tudi zaradi neverjetnih možnosti uporabe v kozmetični industriji.argan

Arganovo olje pridobivajo iz plodov arganovega drevesa, ki velja za svetovno dediščino, saj gre za redko starodavno drevo, ki raste zgolj v delu Maroka. Kljub temu, da je drevo trdoživo in raste dolgo število let, so drevesa tako redka, da veljajo za pravi zaklad, z nego dreves in vzgajanjem sadežev ter pridobivanjem olja pa se ukvarjajo zgolj berberske ženske. Gre torej za kulturno rastlino, ki se ji neguje povsem tradicionalno, tako kot nekoč, tudi obiranje sadežev in pridobivanje olja pa je še vedno ročno.
Prav zaradi tega je arganovo olje precej dražje od olj, ki se pridobivajo iz drugih rastlin, ki se gojijo skorajda industrijsko oziroma na velikih plantažah. In morda je bilo arganovo olje zaradi tega tudi tako dolgo skrivnost.

arganovo-oljeKo je kozmetična industrija odkrila neverjeten vpliv arganovega olja na kožo, lase in nohte, se je njegova uporaba seveda hitro razmahnila, vendar je bila sprva rezervirana zgolj za najboljše znamke. Zaradi tega, ker so v Maroku spoznali vrednost njihovega posebnega drevesa, se je začelo s pridobivanjem arganovega olja nekoliko bolj intenzivno in drevesu arganovcu so pričeli posvečati več pozornosti, tako da je danes arganovo olje že precej bolj dostopno. Kot so nam povedali v trgovini Malinca, ki ima poleg drugih zdravih in nekoliko bolj posebnih živil v svoji ponudbi tudi arganovo olje, pa ga je v čisti obliki še vedno težko dobiti oziroma je treba zanj odšteti kar nekoliko več, kot bi pričakovali. Kot pravijo v prodajalni Malinca, je namreč najbolje poseči prav po čistem olju – in tega uporabljati tako za nego kože in las kot v prehrani. Za razliko od čistega olja, pa je v navadnih kozmetičnih izdelkih olja zgolj za vzorec oziroma izjemno malo – sicer verjetno ima nekaj blagodejnega vpliva na nego telesa, a zagotovo ne toliko, kot bi si želeli. Ampak saj veste: malo denarja, malo muzike. Oziroma, bolje rečeno, malo denarja, malo kakovostnih sestavin.

Če si nameravate kupiti arganovo olje za kozmetično uporabo ali za uporabo v kuhinji, potem je najbolje, da ga poiščete v trgovini z izdelki za zdravo prehrano. Po želji ga lahko nato sami redčite in mešate z drugimi olji – predvsem za potrebe uporabe pri prehrani, saj ima arganovo olje samo po sebi nekoliko specifičen okus. Za nego telesa ga lahko uporabljate samostojno in si ga vtrete v kožo (lahko tudi pri masaži telesa) ali lase, prav tako pa lahko sami poskrbite za pripravo domačih mazil, kjer ga kombinirate z drugimi naravnimi olji in masli, na primer karitejevim maslom ali mandljevim oljem.

Objave iz iste kategorije: