Ortodontski aparat – kako zanj najbolje poskrbeti

Morda ortodontski aparat nosite tudi sami, zato je še toliko pomembneje, da ste seznanjeni z nekaterimi najbolj osnovnimi načeli za čiščenje. V vaših ustih bo namreč preživel več kot pa le nekaj mesecev. V ustni votlini pa, kot veste, sami kljubujejo kar precej ostri pogoji. Aparat se upira griznim silam, obenem pa ravna zobe. Če želite, da bo življenje s tovrstnim pripomočkom za zobe čim bolj udobno ter čim manj komplicirano, morate slediti določenim zapovedim.

Pri nošenju zobnega aparata je potrebno biti pozoren, da se očisti predel ob dlesni.

Še preden ortodontski aparat pacient prejme, praviloma ortodont ter ustni higienik preverita, ali je njegova ustna higiena sploh zadostna. Pomembno je, da aparat opravlja svoje delo, torej ravna zobe, uporabnik pa ga redno masira s ščetko.

Posebna pozornost je namenjena čiščenju predela ob dlesni

Ko v ustnih nosite aparat za zobe, morate biti pri čiščenju ustne votline še toliko bolj pozorni pri predelu ob dlesni. Na teh mestih se namreč najraje nabirajo obloge. Poteg z zobno ščetko jih namreč ne odstrani. Posledično je potrebno čiščenje na obeh straneh – nad in pod žičko. Ustna votlina, ki vključuje še ortodontski aparat, zato zahteva nekaj več časa in več skrbnosti pri higieni.

Najbolje je imeti kar dve zobni ščetki

Če ste uporabnik aparata za zobe, je zagotovo pri roki najbolje vedno imeti kar dve zobni ščetki. Eno imejte vedno doma v kopalnici, druga pa naj vas spremlja na poti. Svoje zobe si boste tako lahko dovolj učinkovito očistili tudi v primeru povsem nepričakovane malice.

Ob prvi namestitvi zobnega aparata se morajo nanj prilagoditi jezik, ustnice in seveda tudi lica. Prvih nekaj dni je zato lahko kar precej neprijetnih. Pri tem pa lahko na primer na svojevrsten odličen način pomaga tako imenovani ortodontski vosek. Iz njega se oblikuje majhna kroglica in se nalepi na aparat, in sicer na mesto, kjer žuli.

Ob nošenju ortodontskega aparat se na začetku izogibajte trši hrani

Ortodont vas bo na začetku pred nošenjem aparata za zobe opozoril, da se je vsaj na začetku dobro izogibati uživanju nekoliko trše hrane. Ta bi namreč zlahka lahko povzročila, da bi se nosilca odlepila. Prav tako lahko takšna vrsta hrane vpliva na zvitje žice.

Če se vam zaradi neprimerne uporabe na primer odlomi oziroma odlepi nosilec ali bracket, čim prej pokličite svojega ortodonta. Ta vam ga bo ponovno namestil.

Preberite si še naslednji članek: Vam manjka zob? Lahko vam pomagamo!

S pomočjo zobnega implantata nadomestimo zdrav zob brez brušenja sosednjih zob. Zobni implantat nudi več udobja pri govoru. 

Objave iz iste kategorije: