Offset tisk omogoča pripravo številnih tiskovin

Profesionalne tiskarne prepričajo z izjemno široko ponudbo različnih tiskovin. Na enem mestu lahko naročimo vse mogoče materiale, od vizitk in drobnih nalepk do velikih reklamnih panojev, knjig in drugih zahtevnih tiskovin.

Tiskarji, ki se ukvarjajo tudi s promocijskim materialom, pogosto ponujajo tisk na tekstil in druge materiale, tisk na penaste plošče, včasih izdelujejo tudi kovinske znake, razne table, svetlobne napise … Ponudba je res izjemno široka in hitro zasenči zbirko tiskovin na papirju. Da bi lahko uspešno opravili vse te naloge, morajo tiskarji izbrati prave tehnike tiska glede na zastavljen projekt. Veliko možnosti nam ponuja že offset tisk, ki izstopa z nekaterimi posebnimi prednostmi.

Medtem ko je za mnoge zahtevne naloge potrebna napredna oprema in potrebuje tiskar veliko izkušenj, so nekatere tehnike tiska tudi zelo vsestranske in jih lahko pričakujemo v ponudbi praktično vsake profesionalne tiskarne.

Offset oziroma offsetni tisk se uvršča med slednje. Gotovo bo na voljo v vsaki profesionalni tiskarni, ki ponuja možnost priprave tiskovin v večjih serijah. V takšnih primerih je offset tisk namreč daleč najbolj smiselna izbira. Čeprav lahko včasih za iste naloge uporabimo tudi druge tehnike tiska, ima offsetni tisk nekatere značilne prednosti, s katerimi se izkaže za veliko boljšo možnost.

Katere prednosti ima offset tisk?

Prednosti offsetnega tiska pridejo najbolj do izraza pri pripravi tiskovin v večjih serijah. V tem primeru imamo gotovo kar nekaj pomembnih prioritet, ki jih ne moremo enostavno zanemariti.

 Ciljamo na to, da bo možno pripraviti tiskovine precej hitro in brez večjih težav, najbolje je, da lahko tisk avtomatiziramo. Posledično pričakujemo tudi ugodno ceno – če naročamo več tisoč kosov, se hitro pokažejo že drobne razlike v stroških.

Gotovo pa tudi pri takšnih projektih cenimo kvaliteto, zato si kakšnih velikih kompromisov ne moremo privoščiti. Offset tisk dobro pokrije te zahteve in ponudi odlično izkušnjo tudi zahtevnejšim naročnikom.

Offset tisk je primeren tudi za natis več tisoč kosov

Najbolje se obnese pri pripravi materiala v večjih serijah, tako se recimo pripravljajo reklamni letaki in drugi promocijski izdelki. Offsetni tisk v tem primeru prepriča predvsem z izredno ugodno ceno, ki je z drugimi tehnikami ne moremo doseči.

Digitalni tisk, ki ima nekatere edinstvene prednosti, je recimo veliko dražji. Če pričakujemo, da bo treba za natis odšteti le kak cent, potem se gotovo pozanimamo o možnostih za ugodno tiskanje, kar ponuja offset tisk.

Dodatna prednost je ta, da je možno cel projekt izvesti zelo elegantno. Nekaj dela je le na začetku, da se pripravi naprava za tisk, nato se motiv prenaša preko valjev na material in s tem ni dodatnega dela. Kot nalašč torej za večje serije, tudi po več tisoč natisov lahko opravimo brez večjih težav.

Offset tisk se uporablja predvsem za promocijske izdelke

Najbolj značilni izdelki, ki jih pripravljamo na ta način, so gotovo promocijske tiskovine. Ravno pri teh namreč najbolje izkoristimo prednosti, ki jih ima ta tehnika tiska. Pogosto pripravljamo tiskovine v večjih serijah, tudi več tisoč kosov potrebujemo, tako da bomo dobro izkoristili posebne odlike offsetnega tiska.

Značilen primer so reklamni letaki, ki so tudi sicer zelo vsestransko uporabni. Omogočajo nam učinkovito in dokaj enostavno promocijo, hkrati pa so tudi zelo prilagodljivi in jih lahko uporabimo za kakšne druge namene. Če imamo možnost za ugoden tisk in lahko pripravimo poljubne motive, bomo te opcije zelo dobro izkoristili.

Seveda pa se offset tisk uporablja tudi za druge promocijske izdelke, kot so plakati, zloženke, brošure in podobno. Če potrebujemo material v večjih nakladah, se bomo vsekakor pozanimali o tem, ali je morda prav offsetni tisk najboljša izbira v takšnem primeru.

Offset tisk za poslovne tiskovine

Drugo področje pogoste uporabe so poslovne tiskovine. Ta ponudba se nekoliko prekriva s promocijskimi tiskovinami, imamo pa tudi nekatere posebnosti in drugačna pričakovanja. Bolj cenimo visoko kvaliteto in možnost oblikovanja dovršenega materiala. Seveda pa nam še vedno pridejo prav tudi ostale prednosti, ki jih ima offset tisk.

Offset tisk nam omogoča, da tiskamo hitro, poceni in enostavno, tudi pri poslovnih tiskovinah

Na ta način pripravljamo različne vrste poslovnih tiskovin. Offsetni tisk se uporablja recimo za tisk kuvert in vizitk, to so tiskovine, ki jih pogosto naročamo v večjih nakladah. Enako velja za dopisne liste in podobne materiale, ki se pri poslovanju redno uporabljajo in jih želimo opremiti tudi z ličnim natisom. Gotovo bomo uspeli doseči vrhunski učinek, hkrati pa lahko pričakujemo ugodno ponudbo.

Včasih lahko za tisk kuvert in druge naloge uporabimo tudi kakšne druge tiskarske tehnike. Offset tisk ima namreč tudi nekatere pomanjkljivosti, pogosto mu očitamo predvsem to, da ne dopušča prave fleksibilnosti za zahtevne naročnike.

Za offset tisk je recimo značilno to, da omogoča zelo ugodne odtise motiva v večjih serijah, ne moremo pa pri tem motiva spreminjati. Zato ta tehnika ni primerna za tiskanje motivov s spremenljivimi podatki, ne pride v poštev za serijske številke, črtne kode, datume in podobno. Veliko bolje se obnese digitalni tisk, sploh v manjših nakladah. Ne glede na to, katera tehnika bo najboljša, lahko vedno pričakujemo, da bo dobra tiskarna ponudila pravo rešitev.

Objave iz iste kategorije: