Led razsvetljava – praktična za prikolice in avtodome

Pred letom dni sem kupil star avtodom, v katerem je bilo treba kar veliko postoriti, saj je žal v prednjem delu v spalno kabino (na sedeži voznika in sovoznika) zatekala voda, torej je bilo treba vse »olupiti« in narediti na novo.led-razsvetljava Čez zimo sem imel dovolj časa, da sem za vse poskrbel, in za prvomajske praznike sva se z ženo odpravila na najino prvo pot – na morje na Hrvaško. Vse je bilo odlično, dokler se nisva nameravala iz avtokampa odpraviti domov, pa se je zgodilo, da nama avtodom ni vžgal. Ugotovila sva, da se je izpraznil akumulator, namenjen vožnji (avtodom ima sicer še enega, ki je namenjen notranjemu napajanju, a očitno je bilo nekaj narobe in se ni črpala energija iz tega).
Kupil sem nov akumulator in se odločil, da se nekoliko bolj posvetim zadevi, kajti neprijetno bi bilo, če bi prišlo do takšne nevšečnosti, ko bi bil nekje drugje, bolj daleč od doma. Poleg tega sem si zadal še en cilj – da naredim avtodom čim bolj energijsko varčen. Razmišljal sem o tem, da bi za elektriko uporabljal sončne celice, a nazadnje sem si rekel, da bo veliko bolj poceni, če poskrbim za to, da klasično razsvetljavo avtodoma zamenja led razsvetljava. Ta je veliko bolj varčna in bo zato uporabna zlasti takrat, koz ženo ne bova priključena na elektriko v kampu, temveč bova dejansko stala in bivala nekje sredi ničesar.
Ugotovil sem, da led razsvetljava pravzaprav sploh ni zahtevna stvar in da lahko led trakove z diodami na mesta, kjer skoraj ne bodo opazni, prilepim tudi sam. In tako sem tudi naredil – zdaj nama bo avtodom osvetljevala led razsvetljava.
https://www.youtube.com/watch?v=oC72XS2Z5vQ
Gotovo se sprašujete, kaj se je zgodilo z akumulatorji in dejstvom, da se je med stanjem praznil akumulator, namenjen potrebam samega avtomobila, ne pa bivalnega dela. Avtodom sem peljal k avto električarju, ki se ga ni lotil s kaj veliko veselja, saj gre res za staro vozilo, v katerem je tudi s kabli očitno kar nekaj zmede. Kar nekaj dni je študiral, kaj bi lahko bilo narobe, a žal ni našel ničesar – tudi takrat, kadar obrnem stikalo za glavni akumulator, pride vseeno do porabe. Zaenkrat torej nimam veliko druge izbire, kot da takrat, ko avtodom stoji, z akumulatorja odstranim kable za napajanje. Žena pravi, da bo to sicer videti nenavadno, a ji pravim, da to povsem pristaja v najin stil. Tudi sama sva nekoliko nenavadna, če sva si pri šestdesetih kupila star avtodom za potovanja in si zadala za cilj, da bova z njim to poletje celo potovala do Španije in nazaj.

Objave iz iste kategorije: