Leseni vlakci za dolge ure igranja

Včasih so bili vlakci drugačni

Leseni vlakci so zares fantastična igrača. Z njimi se lahko igrajo otroci skoraj vseh starosti, z veseljem pa se jim pogosto pridružijo tudi starši – pa ne samo očetje, ampak tudi mame.

Čeprav smo bili iz našega otroštva vajeni predvsem tistih plastičnih in kovinskih vlakcev in železniških prog, kjer je preko pretvornika električne napetosti steklo nekaj električnega toka, po tirih pa so divjali vlakci, so se skozi čas zadeve kaj hitro spremenile. Lesene igrače so hitro zavzele in spremenile svet.
lesen_vlak_s_cesto

Zmogljivost baterije je zelo pomembna

Najprej je postalo jasno, da je industrija, ki proizvaja baterije in manjše polnilne akumulatorje tako napredovala, da so tako avtomobilčki na daljinsko, kot tudi različna druga vozila, izjemno pridobila na voznih lastnostih. To dejstvo se marsikomu zdi v povezavi z lesenimi vlakci povsem nepomembno, vendar moramo njegovo pomembno kar takoj razkriti.

Leseni vlakci so namreč sestavljeni največkrat iz neke lokomotive, ki jo otroci ali ročno pomikajo po tirih ali pa ima v sebi baterije, na sebi pa stikalo, ki omogoča, da jo vključite in se potem sama premika po tirih naprej ali pa nazaj. Ta lokomotiva lahko vleče tudi vagončke in med seboj se enostavno povežejo z drobnimi magnetki. Tako lahko zgradite kar precej dolgo kompozicijo, ki je lahko sestavljena iz dveh, treh ali celo več kot desetih vagončkov. Lahko si mislite, kako težko bo potem drobcena lokomotiva, vso to težo potegnila za seboj. Pa tudi če jo bo, bo nastal prvi problem pri klančkih, ki jih na takšno progo zaradi lepšega izgleda in dinamike seveda radi uvrščamo. Še več, nekatere lesene železniške proge imajo celo hribe, rudnike, vulkane ali pa dvignjene železniške postaje. In vse te višinske razlike, mora potem lokomotiva z vagončki vred premagati.

Tako so postale pri tistih vlakcih, za katere želite, da bodo potovali sami in napravili na progi neko dinamiko, zmogljivosti lokomotiv ključnega pomena. Če bodo prešibke, bodo v klanec komaj odsopihale same, težave pa bodo lahko imele že ob vlečenju enega samega vagončka, medtem ko tiste najmočnejše lahko vlečejo celo kompozicijo tudi na kakšen hribček in s seboj odpeljejo tudi po 5, 6 ali več vagončkov.

Vse mogoče kombinacije

Najlepše pri lesenih vlakcih je to, da so narejeni iz kakovostnih materialov, ki so trajni, težko se jih zvije ali zlomi in otroci se bodo lahko z njimi igrali res dolgo časa. In ko boste nekje zagledali dodatek, podaljšek proge, morda most, železniški prehod, kretnice ali kak drug element, je najlepše to, da so leseni vlakci praktično vseh podjetij kompatibilni med seboj. Tako je skoraj vseeno kje in kdaj jih kupite, saj so vse proge enake, razlika v kvaliteti pa je pogosto zanemarljiva. Še najbolj se odraža ravno v moči prej omenjenih lokomotiv.

Objave iz iste kategorije: