Preverjanje očesne ostrine in merjenje dioptrije

Seveda obstaja kar nekaj različnih metod za preverjanje zdravja oči. Med drugim pa okulistični pregled vključuje tudi merjenje dioptrije. V primeru da očala že uporabljate, jih je treba prinesti s seboj na pregled. S pomočjo posebnega inštrumenta bo namreč strokovnjak odčital vašo staro dioptrijo, nato pa izmeril pupilarno distanco oziroma razdaljo med zenicama. To je ključno za centriranje stekel. Uporabniki leč pa morajo seveda na pregled oči s seboj prinesti škatlo z lečami, ki jih običajno uporabljajo.

Pregled vida je postopek, ki se najprej prične z iskrenim pogovorom z oftalmologom. Njemu izročite svojo zdravstveno izkaznico ter mu pojasnite namen svojega obiska. Morda ste se za pregled odločili zgolj zaradi preventive, ker opažate, da imate z vidom težave oziroma si želite merjenje dioptrije.

Morebitne očesne bolezni v družini

Oftalmolog praviloma na pričetku pregleda vida najprej vpraša o zdravstvenem stanju pacienta, nato pa tudi o morebitnih očesnih boleznih v družini. Zaupati mu je treba tudi o svojem življenjskem slogu. Pri tem pa je treba biti seveda povsem iskren, tudi kar se tiče kajenja, uporabe računalnika, mobilnih naprav, jemanja zdravil. Tudi sama narava vašega dela lahko škoduje očem. Prav tako tudi drugi podatki, ki lahko precej izboljšajo natančnost diagnoze in samo zdravljenje.

Komu so namenjena progresivna očala?

Progresivna očala so vrsta očal, ki so namenjena za gledanje na več razdalj hkrati. Nekateri takšen očesni pripomoček poimenujejo tudi večžariščna ali multifokalna očala. V enem steklu namreč združujejo več dioptrij.

Vemo, da se skorajda vsak posameznik po določeni starosti, zlasti po 40. letu prične soočati, z naravnim procesom zmanjšanja oziroma pešanja akomodacije. To pomeni sposobnost prilagajanja očesa na različne razdalje. Oko se torej z leti vedno težje prilagaja na gledanje bližnjih predmetov.

Objave iz iste kategorije: