Varovanje digitalnih vsebin na trdem disku

Kloniranje diska

Mehanični spominski mediji so z nami že zelo dolgo časa. To pomeni, da uporabljajo mehanične dele, ki se vrtijo, kot so magnetne plošče, elektro motorje, bralne roke in podobno. Nizka nakupna cena, visoka kapaciteta spomina in zanesljivo delovanje so glavne lastnosti, zaradi katerih so omenjeni spominski mediji še vedno zelo popularni.

Pokvarjen trdi disk
Pokvarjen trdi disk je težava, ki lahko pripelje do nepopravljive izgube podatkov. Ne odlašajte s popravilom!

Seveda pa lahko slike, programe in druge elemente hitro izgubimo, če se okvari katera od mehaničnih komponent, kot je npr. pokvarjen trdi disk. V tem primeru potrebujemo pomoč računalniškega servisa, kjer tehniki obnovijo strukturo celotnega diska in ga preslikajo na svež spominski medij. S kloniranjem diska pa lahko storimo enako, saj nam omogoča neposredno kopiranje vseh podatkov na SSD ali drug mehanični trdi disk.

Kaj je preslikava diska?

Velikokrat slišimo izraz preslikava diska, vendar sam izraz pove bolj malo. Dejansko pa je to drugačen pristop k varovanju podatkov od kloniranja diska, ki pa je tudi zelo pomemben. Ko potrebujemo presneti podatke na enega diska na drugega, uporabimo kloniranje diska, ki je dokaj hiter in enostaven proces.

Nastavitev QNAP NAS in preslikava diska za začetnike

Če pa želimo shraniti sliko enega diska v ISO ali drugi datoteki, pa opravimo preslikavo diska. Preslikava ali disk imaging se uporablja v primeru, da želimo narediti najbolj popolno kopijo shranjenih podatkov na glavnem ali drugem SSD-ju ali trdem disku v računalniku. Shranjeno kopijo lahko uporabimo tudi kasneje za obnovitev računalnika ali podatkov.

Kdaj je najbolje uporabiti kloniranje diska?

Varovanje podatkov je izredno pomembno, neglede na vrsto, starost ali uporabno funkcijo določene računalniške naprave. Priporočeno je, da kloniranje diska uporabimo v sledečih primerih:

  • Med vzpostavitvijo več računalnikov v pisarni ali doma. Računalniki morajo imeti identično ali pa zelo podobno strojno opremo. 
  • Če želimo nadgraditi glavni trdi disk na spominski medij z večjo kapaciteto ali SSD.
  • Če želimo narediti varnostno kopijo naših podatkov, ki jo lahko kadarkoli uporabimo brez dodatne programske opreme.

Preslikava diska lahko naredi vse zgoraj omenjene naloge in še več. Mogoče je tudi shraniti celotno sliko diska v ISO datoteko ali drug zapis, ki ga potem s programom zapišemo na drug disk ali pa preberemo direktno, kjerkoli se nahaja.

Objave iz iste kategorije: