Kloniranje in profesionalna izdelava identičnega diska

Obstaja veliko različnih načinov, ki omogočajo varnostno kopiranje datoteke. Pri tem je kloniranje diska najbolj zanesljivo, saj se ustvari identična kopija informacij, ki jih lahko takoj uporabimo v drugi napravi. Pri tem gre lahko za kopiranje operacijskega sistema ali drugih bolj zahtevnih programov, ki jih želimo prenesti na nov računalnik. 

Profesionalna izdelava identičnega diska zajema postopek kopiranja podatkov trdega diska računalnika v slikovno datoteko, ki se uporablja za prenos na drugo lokacijo, glede na potrebe računalnika. Ta postopek se razlikuje od običajne funkcije kopiranja, saj kopira tudi rabljene in skrite računalniške datoteke. 

Uporaba postopka za identično kopiranje podatkov 

Postopek, ki zajema kloniranje diska, se uporablja za namestitev novega trdega diska, popolno obnovitev sistema s pomočjo varnostnih kopij in za ponovni zagon. Vse podatke iz enega računalnika lahko tako namestimo na drug računalnik, ne da bi morali zagnati nove programe. Identično kopiranje podatkov pomaga prihraniti vire, saj ne ustvarja particij. Hkrati pa zagotavlja visoko stopnjo zaščite pred krajo podatkov. 

Profesionalna izdelava in prenos slike diska

Kloniranje diska lahko povzroči pretirano obremenitev omrežja, saj so slike diskov običajno zelo velike, najmanj nekaj sto MB. Rešitev za identično kopiranje podatkov je v uporabi posebne tehnologije, ki omogoča, da se ena sama slika hkrati pošlje na številne medije, zato da ne bi ustvarili preobremenitev omrežja, kot če bi poslali slike na samo en medij. 

Programi za varnostno kopiranje datotek 

Ključna značilnost programa za varnostno kopiranje je v tem, da omogoča nalaganje posameznih datotek, ne da bi bilo potrebno obnoviti celotno varnostno kopijo. Programi za izdelavo identičnega diska vključujejo program podoben Windows Explorerju za brskanje po slikovnih datotekah. Pri tem iz datotek izvlečejo posamezne informacije ali pa omogočijo, da se slikovna datoteka naloži kot datotečni sistem, ki je samo za branje. Nekateri takšni programi omogočajo brisanje datotek s slikami in dodajanje novih datotek s podatki. 

V podjetju Kotar-Anni d.o.o. nudijo profesionalno varnostno kopiranje, obnovo in reševanje podatkov iz različnih okvarjenih medijev. Za kloniranje diska in izdelavo identične kopije potrebujejo le računalnik z diskom, zato da lahko s posebnimi programi obnovijo, shranijo in prenesejo podatke na nov medij. 

Objave iz iste kategorije: