Kako ohraniti integriteto podatkov na zunanjem trdem disku?

Zunanji trdi disk in prenosnik

Moderni računalniki imajo sposobnost shraniti ogromne količine podatkov na svoj spominski medij. Zadnja leta pa so SSD diski postali tako ugodni, da jih ni smiselno spregledati. Ker pohitrijo delovanje računalnika, jih lahko najdemo v praktično vsakem namiznem, prenosnem in drugem PC sistemu. Seveda pa večje količine shranjenih podatkov zahtevajo, da jih tudi prenašamo iz računalnika na računalnik. Tukaj pa so zunanji trdi diski izredno uporabni. To pa zato, ker nam omogočajo hitro kopiranje in snemanje raznovrstnih digitalnih vsebin, brez da bi potrebovali kakršnokoli programsko opremo. Dovolj je že, če sam zunanji trdi disk priklopimo na vhod USB ali USB-C in že lahko pričnemo s kopiranjem. Seveda pa moramo pri tem paziti, da ne povzročimo škodo že shranjenim podatkom.

Kako ravnati z zunanjim trdim diskom?

Veliko računalniških komponent je deloma mehaničnih. To pomeni, da vsebujejo vrtljive dele, ki pa se lahko dokaj hitro poškodujejo z nepravilno uporabo. Če uporabljamo zunanji trdi disk, je priporočljivo, da z njim pazljivo ravnamo. Ko ga nameravamo uporabiti, ga nežno odložimo na trdo in hladno površino.

Zunanji trdi diski
Z zunanjimi trdimi diski je potrebno ravnati pazljivo

Po končanem kopiranju podatkov, pa napravo pravilno izklopimo iz računalnika z uporabo čarovnika za odstranitev priklopljenih USB naprav. Ko odklopimo zunanji trdi disk, ga ne premikajmo preveč hitro, saj se notranje magnetne plošče še vrtijo in se lahko poškodujejo. Najbolje je, da po prenehanju uporabe pustimo napravo od 5-10 sekund pri miru, da magnetne plošče in električni motorček preidejo v stanje mirovanja.

UPS sistemi napajanja

Delovanje računalnika je v veliki meri odvisno od stabilnosti električnega omrežja. Veliko ljudi se ne zaveda, da je nestabilni električni tok lahko dokaj nevaren za komponente, kot so napajalniki, matične plošče, procesorji in podobno. To pa zato, ker lahko nepričakovan dvig ali spust napetosti močno obremeni strojno opremo ter jo tudi poškoduje.

Ste brez napajanja? Ni problema! V naslednjem videu si poglejte kako izbrati UPS za svoj računalnik.

Če pa med delovanjem računalnika zmanjka toka, pa lahko pride do izgube podatke in drugih nevšečnosti. Zato je ključnega pomena, da si pomagamo z UPS sistemi napajanja, če želimo ohraniti naše podatke v najboljšem stanju. Pri tem pa je dobro vedeti vse prednosti, ki nam jih omenjene naprave prinašajo.

Objave iz iste kategorije: