Kako pravilno prezračevati trato?

Pri prezračevanju trate je pomembno, da upoštevate nekaj ključnih korakov. Prezračevalniki trate so opremljeni z ostrimi noži, zato je pred začetkom pomembno, da se prepričate, da je prezračevalnik pravilno nastavljen, da ne poškodujete travne ruše.

Najprej je treba pravilno nastaviti globino nožev na prezračevalniku glede na starost in zaraščenost trate. Noži ne smejo prodreti preveč globoko v tla, temveč se morajo le nežno dotikati travne ruše. Priporočljivo je, da nože nastavite na globino do dva do tri milimetre in to preverite na krajšem odseku trate. Pri zelo zaraščeni trati lahko nože nastavite tudi na globino štirih milimetrov, vendar pa jih ne presegajte.

Pomembni koraki pri prezračevanju trate

Ko je prezračevalnik trave pravilno nastavljen, lahko začnete s postopkom prezračevanja trate. Pred tem pa je priporočljivo, da trato pokosite na višino 2 do 3 centimetre. Nato enakomerno obdelajte trato najprej po dolžini in nato še po širini. Med premikanjem prezračevalnika se premikajte enakomerno in vztrajno, pazite, da ne obstanete na enem mestu in poškodujete travno rušo. Pri tem pazite tudi, da se ne zaletavate v večje kamne.

Dodatni nasveti po prezračevanju trate

Če prezračevalnik nima košare za travo, je priporočljivo, da zgrabite zaraščen vrhnji sloj trave z grabljami. Po opravljenem prezračevanju trate je smiselno, da jo temeljito posujete s peskom in jo gnojite. Setev po prezračevanju je potrebna le na večjih neporaščenih delih. Kljub temu, da bo trata sprva videti nekoliko utrujena, vas bo kmalu presenetila s svojo bujno rastjo in lepo barvo.

Prezračevalnik je sijajno orodje za ohranjanje zdrave in bujne trate.

Izbor pravilnega prezračevalnika trate

Pri izbiri pravilnega prezračevalnika trate je odvisno od velikosti površine, ki jo želite prezračevati. Za manjše površine lahko uporabite preprost ročni prezračevalnik trate. Pri večjih tratah pa je priporočljivo uporabiti prezračevalnik trate na motorni pogon.

Pri izbiri med električnim in bencinskim prezračevalnikom trate se lahko odločite glede na vaše potrebe. Za predele okoli hiše, kjer imate električno vtičnico, so primerne električne različice. Alternativno pa so na voljo tudi zmogljivejši prezračevalniki trate z motorjem z notranjim zgorevanjem.

Prednosti prezračevanja trate na motorni pogon so v tem, da prihranite čas in trud. Pri ilovnatih, suhih ali večjih površinah bo zaradi učinkovite pomoči prezračevalnika trate vaše delo končano v najkrajšem možnem času. Poleg tega so noži na prezračevalniku natančno nastavljivi, kar omogoča enakomerno obdelavo trate in nežno prezračevanje. Prezračevalniki trate z motorjem na notranje zgorevanje omogočajo tudi prezračevanje večjih trat brez težav.

Objave iz iste kategorije: