Izguba podatkov na naših napravah

Če uporabljamo računalnik, tablico ali pa pametni telefon – podatke lahko vedno izgubimo. Lahko se pokvari sama naprava ali pa nosilec podatkov v napravi (spominska kartica, trdi disk, SSD disk…). Kadar ne moremo več dostopati do svojih podatkov, smo lahko v težavah, ampak ni razloga za preplah saj se večino podatkov skoraj vedno lahko reši. Seveda, če si redno delamo varnostne kopije je izguba podatkov za nas lahko hitro popravljiva situacija. S kopijami naših podatkov, smo lahko bolj varni pred nepričakovanimi mehanskimi in drugimi poškodbami naših elektronskih naprav.

Glavni vzrok za izgubo podatkov

Izgubo podatkov se lahko največkrat pripiše okvari samih trdih diskov in ostalih medijev (okoli 60% vseh okvar) in nepravilni uporabi le teh (40% vseh okvar). Večina računalnikov danes ima še vedno mehanične trde diske, ki so poceni, hitri in lahko shranijo ogromno količino podatkov v naš računalnik.

Izguba podatkov pri trdih diskih je večinoma zaradi pregrevanja, mehaničnih poškodb, izgube elektrike med delovanjem ali preprosto, ker nam je disk padel na tla. Seveda moramo tudi upoštevati, da se nam lahko zgodi, da ponesreči pobrišemo kaj iz našega računalnika.

Virusi in nezaželena programska oprema

Lahko so seveda krivi tudi virusi, ki nam zaklenejo podatke ali jih namensko izbrišejo. Taka izguba podatkov se pojavlja na vseh napravah, operacijskih sistemih in vrstah medijev za shranjevanje podatkov. Tveganje lahko močno zmanjšamo, če uporabljamo antivirusni program, požarni zid in če se izogibamo sumljivim spletnim stranem.

Kako si lahko pomagam sam?

Najbolje je, da imamo narejene varnostne kopije vseh naših podatkov na eni ali več lokacijah. Pomembno je tudi, da smo pozorni kako se obnaša naša naprava, ko deluje. Če se računalnik sam ugaša med delom ali če je vroč, je dobro hitro narediti varnostno kopijo naših podatkov. Enako velja za telefone in tablice.

Tudi na mobilnih napravah je izguba podatkov zaradi virusov in druge nezaželene programske opreme vedno večja. Obstaja veliko opcij – brezplačnih in plačljivih antivirusnih programov za zaščito naših podatkov, ki nam varuje napravo pred zlorabami.
Ko razmišljamo o izdelavi varnostne kopije podatkov z našega telefona, tablice ali računalnika, je dobro da raziščemo naše možnosti in končno naredimo svojo prvo varnostno kopijo.

Kako klonirati oziroma podvojiti trdi disk? Mogoče migrirate instalacijo operacijskega sistema na nov disk ali pa želite iz njega napraviti varnostno kopijo, če bi kadarkoli šlo slučajno kaj narobe. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: