Reševanje podatkov z najrazličnejših medijev

reševanje podatkov

Sodobna tehnologija ima svoje prednosti, pa tudi svoje slabosti. Kar priznajmo si: vsakemu od nas se je že kdaj zgodilo, da se mu je pokvaril računalnik, mobilni telefon, usb ključek ali diska, pa naj je šlo za fizično okvaro ali težavo s programsko opremo, zaradi tega pa smo izgubili tudi kaj takšnega, kar bi nujno potrebovali.
No, pravzaprav ni nujno, da smo to izgubili za vedno – če smo se odločili za reševanje podatkov (https://resevanje-podatkov.anni.si/resevanje_podatkov/resevanje_podatkov.html), so nam uspeli rešiti veliko večino stvari, če že ne vse, je pa res, da smo bili medtem v negotovosti in se nam je nabralo kar nekaj sivih las.

reševanje podatkov

Kako poskrbeti, da ne bo potrebno reševanje podatkov?

Večina ljudi je pri svoji uporabi sodobnih elektronskih naprav za komunikacijo precej »lena«, kar se tiče shranjevanja varnostnih kopij. Namesto, da bi pri delu sproti skrbeli, da naredimo kopijo tudi na rezervni medij, s tem odlašamo. Delamo in delamo, dokler ni neka stvar že skoraj narejena, nato pa nas udari – računalnik ali disk odpove, ključek se nam poškoduje. Prevzame nas obup in slaba volja, da nismo bili pazljivejši, vendar pa ne eno ne drugo ne pomaga. Če niste delali varnostnih kopij, vam ne more pomagati prav nihče drug kot mojster za reševanje podatkov.
Se je mogoče takšni situaciji tudi izogniti? Vsekakor. V podjetjih, kjer se zavedajo težave in so računalniki povezani v sistem, sproti skrbijo, da se avtomatično delajo varnostne kopije in da se te shranjujejo na varnem mestu. Saj veste – veliko trgovsko podjetje ali kakšna banka pač ne morejo kar tako ostati brez podatkov!podobne rešitve pa so seveda na voljo tudi za manjše stranke – priporočamo, da se o njih pozanimate in si tako zagotovite, da bo reševanje podatkov zgolj še mora iz preteklosti.

Zakaj pride najpogosteje do okvar?

Marsikdo, ki se mu pokvari računalnik oziroma trdi disk, se huduje in krivdo pripisuje proizvajalcu. Pa seveda ta ni prav nič kriv in večinoma gre za kakovostne izdelke, ki jih z uporabo naredimo za manj kakovostne uporabniki sami. Kako? S komuniciranjem preko spleta na disk vedno znova nalagamo in z njega brišemo podatke, zaradi česar ta deluje vse slabše, če se pridružijo še kakšna »virusna obolenja« in podobno, pa ta enostavno odpove. Poleg tega, da poskrbimo za dobro zaščito svojega računalnika oziroma diska, je torej treba redno skrbeti tudi za vzdrževanje in čiščenje, s katerim disk razbremenimo in z njega odstranimo stvari, ki bi mu lahko škodile.

https://www.youtube.com/watch?v=JEEPl9eO4Bw

Kako se odzvati?

Kadar pride do odpovedi ali težave, je najbolj pomembno, da nas ne zagrabi panika. Nikoli ne smemo skušati sami reševati težave z najrazličnejšimi programi za odpravljanje težav, saj lahko tako škodo le še povečamo. Najbolje je, da računalnik ugasnemo in ga nesemo k profesionalcem za reševanje podatkov. Verjemite, da se boste potem takoj počutili bolje. Zakaj? Ker vam bodo povedali, da je v veliki večini mogoče prav vse podatke rešiti in so primeri, ko so datoteke dejansko izgubljene, pravzaprav redki.

Objave iz iste kategorije: