Zamenjava korekcijskih stekel

Očala so pripomoček, ki je nujen pri vedno več ljudeh. Vzroka za porast slabovidnosti znanstveniki ne poznajo, oziroma so dokazali le povečano pojavnost v družinah, torej je genetska zasnova en izmed dejavnikov tveganja za pojav slabovidnosti. Govori se tudi o vplivu bližinskega dela, se pravi oči večinoma gledajo na blizu in zato sčasoma izgubijo akomodacijsko sposobnost za gledanje na daljavo. Ta hipoteza bi lahko razložila večji pojav slabovidnosti na daljavo.

Slabovidnost je prisotna v vseh starostih

Medtem ko je v mladih letih prisotna predvsem slabovidnost na daljavo, pa se pri odraslih že pri 45. letu pojavijo spremembe vida na blizu. Tako se pojavi dioptrija, ki zahteva korekcijo bližinskega vida, le ta pa se z leti slabša in tako je potrebno vid redno kontrolirati in stekla zamenjati pravočasno. Podobno se dogaja s slabovidnostjo na daljavo, kjer se vid prav tako z leti lahko poslabša in oseba rabi nova stekla.

Kako do zamenjave stekel?

Kadar se vid spremeni v tolikšni meri, da postane to moteče, je prvi korak rezervacija termina pri okulistu. Ta bo vid preveril na ustreznih aparaturah, po tem boste z medsebojnim sodelovanjem določili optimalna stekla za vas. Pomembno je, da pridete na pregled naspani, saj lahko le tako ustrezno sodelujete pri pregledu in s tem zagotovite, da bo izmerjena dioptrija prava.

V kolikor se vaš vid ni bistveno spremenil od zadnjega pregleda, vam zavarovalnica krije delne stroške nakupa stekel vsaki dve leti. Za menjavo se oglasite v najbližji optiki, kjer vam bodo izračunali ceno vgradnje stekel v star ali nov okvir. Cene le tega se med optikami bistveno ne razlikujejo, je pa vsekakor dobro vprašati v več optikah, če imate seveda čas za to. Optika, ki jo že dolga leta obiskujete je najbrž prava izbira tudi za nadaljnje sodelovanje. V kolikor boste kupili nove okvire in optiko obiskujete že dlje časa, lahko povprašate po možnosti dodatnega popusta.

Objave iz iste kategorije: