Eleganten viličar za delo v manjših skladiščih

Električni viličar

S težkim tovorom običajno delamo v industriji in logistiki, predvsem v kakšnih pristaniščih, ob železniških postajah in v večjih skladiščih. Tako tudi viličar običajno povezujemo s takšnimi okoljih in takoj nam pridejo na misel zmogljive naprave, ki se uporabljajo za dvigovanje težkih tovorov. Vsekakor v takšnih okoljih potrebujemo zmogljivo opremo za delo s težkimi bremeni, a to še zdaleč niso edine situacije, v katerih potrebujemo viličar. Tudi v kakšnih manjših skladiščih in manj obremenjenih okoljih potrebujemo učinkovito opremo, ki omogoča varno in zanesljivo dvigovanje in prestavljanje težkega tovora.

Na srečo lahko računamo na to, da bomo našli ustrezne naprave za takšne naloge. Ponudba je namreč zelo dobro razdelana in hitro dobimo vrhunske naprave za delo s težkimi bremeni. Tudi manjši viličarji se zelo dobro obnesejo, pravzaprav še bolje kot večji, saj so bolj kompaktni, elegantni za uporabo na manjših površinah, pa tudi bolj varčni in prijazni do uporabnikov. To pomeni, da ni treba vedno gledati le na zmogljivost, temveč se osredotočimo bolj na druge lastnosti, ki so na danem delovnem mestu morda bolj relevantne. 

V vsakem primeru pa potrebujemo dober viličar, ki bo zanesljivo opravljal svoje delo. Še vedno gre za zahtevne naloge, pri katerih ni veliko prostora za napake. Poleg tega imamo v manjših skladiščih pogosto tudi manj izkušene uporabnike, ki niso posebej usposobljeni za delo s takšnimi napravami, zato je tveganje za kakšne težave včasih pravzaprav večje.

Kakšen viličar se uporablja za enostavne naloge?

Večji in zmogljivejši viličarji brez težav dvigujejo več ton težka bremena. Ob tem lahko kar pozabimo, da so tudi bistveno lažji tovori še vedno nepredstavljivo težki za ročno dvigovanje. Že kakšnih 100 kilogramov je velik izziv, za katerega potrebujemo viličar ali pa vsaj ročni voziček. Če se z delom redno ukvarjamo in tovor stalno prestavljamo, pa so tudi manjše obremenitve lahko prevelike za ročno delo. Na srečo imamo na tem področju dobre rešitve prav za takšne naloge.

Trgovina
Ročni viličarji so vsestransko uporabni v manjših skladiščih, recimo v trgovinah

V manjših skladiščih se pogosto uporablja ročni viličar, ki je kot nalašč za enostavne naloge z manjšimi bremeni. To so vozički, ki so običajno prilagojeni tovoru na paletah. Najbolj značilna je uporaba takšne opreme v skladiščih kakšnih večjih trgovin, kjer imamo zaloge, ki jih je treba spraviti na prodajne police. Običajno imamo večje zaloge na paletah, ki jih želimo enostavno prevažati naokoli. Že z enostavnim ročnim vozičkom, ki nam pomaga pri dvigovanju palet, lahko to delo brez težav opravimo.

Tovori na paletah so seveda lahko precej težki, a ročni viličar ima zadostno zmogljivost, da lahko dvigne vsaj tono ali dve tovora. Tako povsem zadošča za večino nalog v manjših skladiščih, tudi če gre za kakšne posebne izzive. Če imamo opravka z večjimi tovori, pa se seveda lahko poslužimo tudi večjih naprav, ki so nam na voljo.

Naprednejši viličar za večje izzive

Če se ukvarjamo predvsem s tovorom na paletah, potem pride hitro v poštev tudi paletni viličar. Ta je idealen za prevažanje večjih bremen na paletah, predvsem pa s takšno napravo lažje opravljamo nekoliko daljše poti. Z ročnim paletnim vozičkom premagujemo le krajše razdalje znotraj manjšega skladišča, medtem ko pravi viličar omogoča, da se zapeljemo na nekoliko daljšo pot, pri tem pa se ni treba niti malo naprezati. Gotovo bo izkušnja pri delu veliko boljša, sploh če se redno ukvarjamo s prevažanjem težkega tovora.

Hitro se nam odpre široka paleta možnosti, če se zanimamo za tak viličar. Te naprave so v veliki meri prilagojene prav za prevažanje palet, kar je za mnoga skladišča idealna rešitev. Računamo lahko na to, da bo delo opravljeno hitro, učinkovito in brez težav, seveda pa moramo v vsakem primeru izbrati paletni viličar, ki ustreza točnim zahtevam pri delu.

Skladišče
V skladiščih se uporabljajo različni viličarji, odvisno od točnih potreb

V široki ponudbi najdemo naprave, ki se razlikujejo po mnogih lastnostih, tako po zmogljivosti kot po funkcijah pri delovanju. Zelo pomembno pa je to, da ima viličar tudi ustrezen pogon glede na okolje, v katerem ga nameravamo uporabljati.

Električni viličar ima očitne prednosti

Na voljo so viličarji z različnimi pogonskimi sistemi. Vilice seveda poganja hidravlika, za premikanje samega vozila pa skrbi motor, ki deluje na tekoče gorivo, plin ali elektriko. Vse te izvedbe imajo svoje prednosti in slabosti, a zdi se, da je električni viličar najboljša izbira za večino sodobnih skladišč. Te naprave namreč prepričajo z odlično izkušnjo pri uporabi, hkrati pa vse svoje naloge brezhibno opravljajo. Električni pogon je že pri uporabi zelo prijeten, saj je povsem tih, ne sprošča izpušnih plinov in ne moti drugih ljudi v prostoru. Električni viličar se lahko uporablja tudi v zaprtem skladišču. Predvsem pa se prednosti takšnega pogona pokažejo na dolgi rok. Električni pogon je zelo vzdržljiv, ne zahteva pogostega vzdrževanja, je tudi čist in pregledi niso posebej zahtevni. Gotovo gre omeniti še minimalno porabo oziroma minimalne stroške, saj so ti motorji varčni, elektrika pa je poceni. Tak viličar je pogosto prava izbira za sodobno skladišče.

Objave iz iste kategorije: