Kako postaviti pisalne mize v pisarni?

Kadar imamo manjši pisarno, v kateri delata po eden ali dva zaposlena, nam ni potrebno kaj veliko razmišljati o razvrstitvi in postavitvi pisarniškega pohištva. Večinoma si lahko zaposlena sama postavita mizi tako, kakor jima najbolj ustreza, da bo njuno delo in tudi sobivanje v prostoru kar najbolj učinkovito.

V sodobnih poslovnih prostorih, ki so oblikovani kot odprti oziroma »open plan« prostori, pa se pogosto srečujemo s tem, da je v ogromnem prostoru cel kup zaposlenih pisarniških delavcev, torej je treba postaviti pisalne mize v pisarni tako, da je delo dobro organizirano, da se zaposleni med seboj ne motijo, in da ima vsakdo dovolj prostora in tudi vsaj kanček zasebnosti. Kako je to mogoče?

Postavitev miz glede na organizacijo dela

Kadar imamo na voljo manjše pisarne, zaposlene v njih običajno združujemo glede na področje dela, ki ga opravljajo. V eni pisarni so tako nabavni komercialisti, v drugi prodajni in tako naprej. Kadar imamo velik odprt prostor, pa za takšno organizacijo poskrbimo tako, da postavimo pisalne mize v pisarni v sklope oziroma jih združimo glede na delo. V enem delu prostora so mize tistih, ki se ukvarjajo z računovodstvom, v drugem pa mize tistih, ki se ukvarjajo s trženjem.

Vsekakor ni vedno nujna takšna postavitev. Lahko vam pride prav, saj zaposleni iz istega področja dela lahko med seboj koristno sodelujejo in si izmenjujejo zamisli ter rešitve, včasih pa pride prav, če postavimo pisalne mize v pisarni po »kupčkih« glede na to, kako si zaposleni medsebojno sledijo v verigi delovnega procesa za posamezni izdelek ali storitev. Tako je lahko praktično, če vodja prodaje za nek izdelek sedi v bližini mojstra za tržno komuniciranje za ta isti izdelek – tako bosta odlično sodelovala.

Skupaj postavljene mize v pisarni so lahko tudi moteče

V sodobnih podjetjih, kjer se sprva navdušujejo nad »open plan« pisarnami, saj verjamejo, da bo to vodilo v boljše sodelovanje in povezanost, hitro naletijo tudi na težave. Kakšne? Predvsem na to, da je lahko velik skupen prostor tudi moteč, kadar se želi nekdo posvetiti zahtevnemu delu.

Kadar je v enem prostoru veliko zaposlenih, je torej potrebno postaviti jasna pravila. Za mizami se dela, ne pa druži in klepeta – temu je treba nameniti prostor drugje, na primer čajno kuhinjo. Prav tako je treba zapovedati, da se za pogovore po telefonu uporabljata naglavni mikrofon in slušalka, kajti sicer nas med pogovorom s stranko hitro moti sodelavec, ki ravno tako govori po telefonu za sosednjo mizo.

Objave iz iste kategorije: