Neoriginalni ali rabljeni avtodeli za popravilo po manjši nezgodi

Ste bili udeleženi v lažji prometni nesreči, kjer ste jo na srečo odnesli čili in zdravi, poškodovan pa je bil le »pleh«? Nikar se ne hudujte nad tem, da je vaš avtomobil potreben popravila, temveč se raje zahvalite usodi, da se ni kaj pripetilo tudi vam. Avtomobil se lahko vedno hitro in tudi poceni popravi.

Če je bil povzročitelj nezgode nekdo drug, potem vam bo popravilo krila njegova zavarovalnica, res pa je, da boste imeli nekaj dela, saj bo treba poskrbeti za cenitev in nato za popravilo pri mehaniku oziroma ličarju, zaradi česar boste nekaj dni nemobilni (razen, če si zagotovite nadomestni avto). Kadar ste poškodbo avtomobila povzročili samo in je ta kasko zavarovan, tudi ni skrbi glede financiranja popravila. Kadar boste morali plačati iz lastnega žepa, pa velja biti varčen – in tako pridejo v poštev tudi neoriginalni ter rabljeni avtodeli, prav tako pa popravilo poškodovanih.

Kdaj velja popraviti poškodovane dele?

Kadar so poškodbe manjše, jih lahko hitro odpravi ličar. Potrebnega je nekaj klepanja in barvanja, da se udrta pločevina spet spravi v popolno obliko, plastične dele pa se lahko prebarva in na razpokah pogosto tudi zavari. Če so avtodeli tako poškodovani, da jih je potrebno zamenjati, pa je dobro razmisliti o tem, ali lahko dobimo rabljene, ali potrebujemo nadomestne.

Rabljeni avtodeli na spletu, ravno tako izvirajo s poškodovanih vozil, kar pomeni, da bomo najtežje dobili tiste, ki se ob trkih najbolj pogosto poškodujejo. To so predvsem sprednji in zadnji odbijači ter sprednja maska. Rabljen avtodel ima to prednost, da gre še vedno za original, poskrbeti moramo le za to, da se ga pobarva v isto barvo, kot jo nosi naš avto.

Vendar pa pozor: rabljeni avtodeli so pogosto dražji od novih neoriginalnih! Prav zato večina mehanikov in ličarjev, ki se ukvarjajo s popravljanjem poškodovanih vozil, raje kupi slednje. Neoriginalni deli karoserije so že popolne oblike in poceni, treba jih je le prebarvati in zmontirati.

Kolikšen je prihranek?

Vprašanje, na katerega že v naprej poznamo odgovor: ogromen! Vzemimo konkreten primer: če ste razbili prednji žaromet in ta stane v originalni obliki dvesto evrov, boste dobili neoriginalni novi del za osemdeset evrov. Razlika je očitna – in dokazuje, da so avtodeli v originalni obliki gotovo precenjeni.

Objave iz iste kategorije: