Čas za zamenjavo avtomobilskih brisalcev

Čeprav se avtomobilizem in vse, kar je povezano z njim zelo hitro razvija, pa se določeni deli avta niso kaj dosti spremenili. To na primer velja za brisalce, ki pa predstavljajo izjemno pomemben del vozila. Če so brisalci neučinkoviti, jih je treba nemudoma zamenjati. V nasprotnem primeru tvegate slabšo vidljivost, posledično tudi svojo varnost.

Brisalci
Če so brisalci neučinkoviti, jih je treba nemudoma zamenjati.

Sicer pa je kakovost oziroma življenjska doba brisalcev zlasti odvisna od metlice oziroma gumice na njej. Ker brisalci v času dežja in snega opravijo zelo veliko premikov, so zato toliko bolj podvrženi mehanskim poškodbam. Poškodbe na njih so lahko morda le mikroskopsko velike, a sčasoma zagotovo ne bodo več dobro opravljali svojega dela. Za optimalno brisanje lahko poskrbi poseben teflonski premaz na gumici brisalca.

Letna menjava brisalcev 

Večina strokovnjakov meni, da se morajo brisalci zamenjati vsako leto. V vsakem primeru pa jih je treba zamenjati, če za seboj puščajo črte, na steklu puščajo sledi meglice, če škripljejo ali preskakujejo.

Obstaja kar nekaj dejavnikov, ki povzročajo težave z brisalci. Če z brisalci brišete po zamrznjenem steklu, lahko hitro poškodujete fine gumice na njih. V takšnem primeru je veliko bolje uporabiti tekočino proti zamrzovanju ali pa kakovostno strgalo. Brisalci se bodo prav tako hitreje obrabili oziroma poškodovali, če boste z njimi brisali po suhem steklu. Med steklom in gumico brisalca namreč nastane močno trenje, ki načenja gumico.

Vpliv poškodovanih brisalcev na vaše vozilo

Ko so brisalci poškodovani, lahko tudi sami v precejšni meri slabo vplivajo na avtomobil. Postarana in trda gumica lahko na steklu ustvarja mikro praske. Te so še posebej moteče tedaj, ko vozite proti soncu. Tudi zato se vam splača brisalce zamenjati pravočasno. Poškodovanega vetrobranskega stekla se namreč ne da spolirati.

Vsekakor pa brisalci lahko vetrobransko steklo poškodujejo še veliko močneje. Raztrgana gumica povzroči, da začne po steklu drsati kovinsko ogrodje brisalcev. To v trenutku povzroči poškodbo vetrobranskega stekla. Menjava stekla je v tem primeru nujna, ker poškodb na njem ni mogoče popraviti.

Kakovostni avtomobilski brisalci imajo torej veliko večjo veljavo, kot se morda zdi marsikomu med vami. Menjava manj učinkovitih in načetih brisalcev je zato še toliko bolj potrebna. S tem boste privarčevali kar nekaj denarja, ki bi ga morda morali plačati za novo vetrobransko steklo.

Preberite si še naslednji članek: Za boljšo vidnost in vidljivost

Objave iz iste kategorije: