Znate namestiti verige za avto?

Če se odpravljamo kam, kjer ceste pozimi niso dobro vzdrževane – niso splužene, očiščene in posoljene, vam zimske pnevmatike ne bodo zadostovale. V tem primeru nam bodo poleg zimskih gum prav prišle tudi verige za avto, zato jih je pozimi dobro imeti v prtljažniku, saj nikoli ne vemo, kdaj jih bomo potrebovali.

Seveda pa takrat, ko se opravljamo na zimski pohod v hribe ali na smučanje po zasneženi cesti ni dovolj, da jih imamo le v prtljažniku, ampak je pomembno tudi to, da jih znamo pravilno montirati v najkrajšem možnem času.

Montaža je lahko enostavna ali zapletena

Če ne veste, kako se namestijo verige za avto, potem se vam bo njihova montaža na terenu morda zdela precej zapletena. Trajalo bo nekaj časa, da boste ugotovili, kako jih obrniti in kako jih natakniti na kolo, med natikanjem pa vas bo po možnosti začelo še zebsti. Pozimi je dan tudi krajši, zato obstaja velika verjetnost, da jih boste morali montirati v mraku ali temi, torej ob slabi svetlobi, kar je marsikdaj še težje.

Pa še zeblo vas bo bolj kot čez dan. Zato je pametno že doma malo povaditi, kako se natikajo, oziroma si ogledati vsaj kakšna slikovna ali video navodila na to temo. Tako bomo bolje pripravljeni na zasnežene razmere in na trenutek, ko nam samo zimske pnevmatike ne bodo zadostovale.

Različni modeli in dimenzije

Na spletu lahko najdete video posnetke, na katerih nekdo namesti verige za avto tako hitro in učinkovito, da se to zdi kot res nekaj najbolj enostavnega na svetu. Montaža je sicer precej enostavna, a to, kako hitra bo, je odvisno tudi od tega, za kakšen model gre, saj se ti med seboj razlikujejo.

Prav zato ni vseeno, katerega kupite, saj sta od tega odvisna tudi hitrost in način montaže. Nekateri modeli se namreč zategnejo samodejno, pri drugih pa morate za to poskrbeti sami, kar zahteva še nekaj dela več. Poleg tega pa je pomembno že pri nakupu paziti na pravilne dimenzije glede na velikost naših pnevmatik.

Na kaj paziti pri nakupu?

Ko kupujemo verige za avto, je torej treba paziti na:

  • dimenzije, ki morajo ustrezati dimenziji pnevmatik
  • način nameščanja, ki mora biti čim bolj enostaven
  • kakovost in trajnost ter to, kako se obnesejo v različnih razmerah


Hladilnik za avto. Vemo,  da je hladilna tekočina pri natančnem hlajenju izpostavljena ogromnemu toplotnemu stresu, saj teče skozi sestavne dele motorja. Preberi več …

Vozniki večkrat zanemarimo dejstvo kako pomembni so za našo varnost in varnost ostalih kakovostni avto brisalci. Kako vemo kateri so kakovostni brisalci? Preberite več …

Objave iz iste kategorije: