Servis motornih koles vsako pomlad!

servis motornih koles

Pričetek lepega vremena vsako pomlad privabi nazaj na ceste motoriste, katerih jekleni konjički so kar nekaj mesecev spali zimsko spanje. To pomeni, da je potrebno pred ponovno vožnjo motor peljati na servis in tako poskrbeti, da se v celoti pregleda, zamenja olje in poskrbi za druge »potrošne« stvari, prav tako pa po potrebi obrabljene in neprimerne dele motorja nadomesti z novimi. To je predpogoj za varno vožnjo.Večina motoristov spomladi tudi registrira ter zavaruje za novo sezono, in tisti, ki morajo opraviti tudi tehnični pregled, bodo tudi tam izvedeli, kaj vse je potrebno na motorju postoriti, da bo varen in primeren za vožnjo.

Servis motornih koles za vse kategorije

Servis motornih koles seveda ni potreben zgolj pri »težkih« motorjih, temveč tudi pri manjših, na primer pri med mladimi priljubljenih skuterjih. Tu morajo za servis vsako pomlad poskrbeti predvsem njihovi starši, ki se tega pogosto premalo zavedajo. Pozabljajo, da je tudi skuter vozilo, ki lahko predstavlja nevarnost – dejstvo, da ne omogoča vožnje z veliko hitrostjo, namreč ne pomeni, da ob okvari ne more priti do padca, ki se konča s smrtjo ali invalidnostjo.


Pravi motoristi so glede servisov motornih koles gotovo bolj dosledni in bolj previdni. Zato, ker jim motor običajno predstavlja hobi, ker se veliko bolj zavedajo posledic nesreč, ker v sam motor vlagajo več denarja, pa tudi zato, ker so njihove vožnje daljše. Z motorjem se odpravljajo na celodnevne vožnje ali tudi večdnevna potovanja, tudi v tujino in na razne gorske ceste, kjer je izpravnost motorja veliko bolj pomembna – mladi na skuterjih pa večinoma vozijo na krajše relacije, na primer od doma do šole, na dejavnosti, poleti do kopališča …

Kaj je potrebno zamenjati?

Poleg stvari, za katere je treba poskrbeti večkrat, na primer za menjavo olja, je dobro vedeti tudi, kako pogosto je treba zamenjati najpomembnejše dele motorja – na primer zobnike. Na splošno velja, da so menjave nekaterih vitalnih delov in tudi »potrošnih« zadev nujne vsaj na 20.000 kilometrov, pri športnih motorjih pa včasih tudi na tako malo kot 5.000 kilometrov. Odvisno od obrabe in načina vožnje. A saj veste – če ste na svojem motorju obrabili gume, potem je zelo velika verjetnost, da ste obrabili tudi druge stvari!

Namesto motorja, pa pozimi raje uporabljamo avtomobile, saj je vožnja z njimi takrat udobnejša in varnejša, predvsem pa je v njih topleje. Da jih ne bi preveč umazali, potrebujete tipske gumijaste preproge (https://www.wotam.com/predprazniki-za-avto-naj-bodo-tipski/), za prevoz smuči si omislite nosilce za smuči na strehi vozila, ne pozabite pa tudi na verige za sneg.

Pod motoristično opremo spadajo kombinezon, motoristični škornji, motoristične rokavice ter seveda najbolj pomembna in nepogrešljiva motoristična čelada, brez katere si vožnje nikakor ne smete privoščiti.  Preberi več …

Objave iz iste kategorije: