Pokrovi platišč za zaščito in lepši videz

Vsi ljubitelji prestižnih ali športnih avtomobilov prisegajo na platišča iz lahke zlitine, a za veliko večino lastnikov avtomobilov so ta povsem nepotrebna in marsikdaj tudi predraga. Klasična platišča jih povsem zadostujejo, da so ta videti bolj privlačna na oko in je platišče tudi primerno zaščiteno, pa lahko poskrbijo pokrovi platišč.pokrov platišča

Originalni ali neoriginalni pokrovi?

Da bi bil vaš avtomobil povsem v stilu, se običajno poskrbi, da je na pokrovih platišč jasno zabeležena značka avtomobila, za kar poskrbi največkrat že proizvajalec oziroma prodajalec sam. Če vam to ni toliko pomembni in bi želeli, da so alu platišča videti bolj posebna ali bolj športna, pa lahko na vsak avtomobil namestite neoriginalne pokrove platišč, ki jih najdete v trgovinah z avtomobilsko opremo. In tu je izbira kar pestra – v pravi dimenziji boste našli najrazličnejše pokrove platišč, ki lahko povsem spremenijo videz vašega avtomobila tako z različnimi dizajni kot z različnimi barvami (svetleči, mat srebrni, črni).

Smisel uporabe pokrovov

pokrovi platišč

res je, bistveni namen uporabe pokrovov za platišča je v tem, da izboljšamo estetski učinek. Golo klasično platišče z vijaki namreč pogosto ni najlepšega videza, poleg tega pa platišča iz železa tudi hitro rjavijo – tako je tudi avtomobil, ki je sicer dobro vzdrževan, lahko kmalu videti kot kup stare šare. Da bi videz izboljšali, torej platišče z vijaki prekrijemo s pokrovom iz plastike, ki ni toliko občutljiva na vplive okolja, torej ji zimsko soljenje in voda ne pridejo do živega (lahko pa slabi pokrovi obledijo oziroma postanejo lisasto zaradi UV žarkov).

Kaj pa platišča iz zlitine?

Pokrovi platišč so v primerjavi z »litimi felgami« precej bolj poceni, prav tako pa nam zaradi njihove nizke cene ni potrebno toliko paziti na njihovo obrabo. Marsikateremu vozniku se na primer zgodi, da pelje preblizu robnika, in to lahko na platišču iz litine pusti precejšnjo poškodbo. Kaj pa plastični pokrovi? Tudi ti se seveda opraskajo, vendar gre za poceni del avtomobila, ki ga lahko brez težav zamenjamo, če nas praske motijo – a običajno nas ne in pokrovi platišč ostanejo na avtomobilu kar precejšnje število let. Pravzaprav je bolj običajno, da nazadnje med vožnjo kakšnega izgubimo in zato kupimo nove, kot pa da bi jih zamenjali zato, ker so obrabljeni in nič kaj estetski več.

Namesto za videz, pa za veliko večjo praktičnost posrkbijo strešni kovčki.

Objave iz iste kategorije: