Ne rabim nove grafične kartice

Najprej naj razčistimo kaj sploh so grafične kartice!
Gre za računalniško napravo, ki je lahko integrirana že v procesorju (nedavno nazaj na osnovni plošči) računalnika, lahko pa jo kupite posebej, kot napravo, ki se vstavi v posebno režo na osnovni plošči. V tem primeru je ta grafična kartica imenovana kot diskretna grafična kartica. Novejši računalniki se lahko celo odločajo, kdaj bodo to diskretno, ki je običajno zmogljivejša, vendar porabi tudi več električne energije in bolj pregreva računalnik, vklopili in bo prevzela neke naloge, ki jih sicer integrirana kartica ne bi zmogla prevzeti.grafična kartica
Grafične kartice vam omogočajo marsikaj, kar je ne tako dolgo nazaj izgledalo, da se na računalniku ne bo zmoglo prikazati. So izjemno zmogljive, s svojimi procesorji, delovnim spominom, ventilatorji, mikročipi za senčenje in še marsičem. Če na računalniku veliko delate, sploh z grafiko, denimo v programih za vektorsko tri dimenzionalno risanje, ali z grafičnimi programi, kot oblikovalec, potem vam bo diskretna grafična kartica prav prišla.

Potem pa je tu še ena stopnja višje

Sedaj pa pridejo na vrsto tisti, ki grafične kartice v resnici najbolj potrebujejo. To pa so igralci iger. Igre so svoj svet in čeprav so bile včasih na računalniku zgolj takšne igre, da je bilo vseeno, če ste si na izletu v Trstu kupili tisto malo ročno igrico, so danes povsem nekaj drugega. Moderne računalniške igre so izjemno grafično in zvočno doživetje, žal marsikdaj avtorji pozabijo na vsebino, a to je že druga zgodba.
Igralci računalniških iger vedo, da bodo potrebovali za igranje najboljšo opremo, kot so miške z boljšim oprijemom in večjo natančnostjo, tipkovnice z osvetlitvijo, ventilacijo za pihanje v prste, da se ne znojijo, zmogljivejšimi tipkami, ki se ne bodo vdale kar tako, večji ekran z boljšo ločljivostjo, boljše ozvočenje ali slušalke in seveda močnejši računalnik, z zmogljivejšim procesorjem in čimveč delovnega spomina. Ko vse to seštejete, imate pred seboj izjemno zmogljiv računalnik, ki nima samo še grafične kartice. Ta bo zaokrožila celoto in pripravljeni ste na igranje najzahtevnejših strategij, simulacij vožnje, prvo osebnega streljanja skoči oči vojaka in še mnogo več. Te igre moramo tako tudi imenovati, to niso neke igrice, kakršne lahko igrate na telefonu ali tablici, niti niso igre, kot jih lahko igrate preko svojega brskalnika. Zato, ker so zares grafično zahtevne, morate imeti moderen in zmogljiv računalnik, ki bo zahtevane naloge lahko uspešno izvajal.
In sedaj se končno vrnimo na začetek, k naslovu. Ali torej sodite v skupino tistih, ki znajo ali želijo računalnik izkoristiti do zgornjih meja? Če ste med njimi, potem boste naslov teksta zanikali, kajti vi sodite v skupino tistih ljudi, ki si morajo grafično kartico zagotovo kar najhitreje omisliti.

https://www.youtube.com/watch?v=B30ovijuCF0

Objave iz iste kategorije: