Pomen grafičnih kartic

Grafične kartice so ena izmed najbolj ključnih komponent v naših računalnikih. Delujejo tako, da pretvarjajo video informacije v električni signal, ki ga nato pošljejo monitorju. Tako lahko vidimo vse kar počnemo na naših zaslonih in tudi seveda poganjamo najnovejše igre, programe in izračune. Grafične kartice danes najdemo povsod – v procesorjih, tablicah, pametnih telefonih in drugod. Večino podjetij, ki se ukvarja s kripto valutami uporablja več tisoč grafičnih kartic povezanih v sistem, da izkoriščajo njihovo računsko moč. Tako so grafične kartice že prevzele veliko vlog, ki so prej pripadale samo procesorju in njihov pomen še raste.

Vgrajena grafična kartica

Jih ima že veliko sistemov, ki ne potrebuje veliko moči. Grafične kartice, ki se nahajajo v procesorju so izredno majhni porabniki energije in so tako priljubljena med podjetji. Zelo verjetno je, da če imamo novejši računalnik, da imamo vgrajeno grafično kartico pa sploh ne vemo. Računalnik jo sam izklopi, če zazna, da uporabljamo diskretno, močnejšo grafično kartico, da ne prihaja do konfliktov.

Pomembnost pomnilnika

Ena izmed najbolj pomembnih lastnosti grafičnih kartic je pomnilnik. Velikost pomnilnika, ki ga imenujemo VRAM ali RAM je prostor kamor grafična kartica shranjuje video podatke in iz njih generira sliko. Načeloma je večji pomnilnik boljši, saj omogoča večjo obdelavo video podatkov (igranje iger, editiranje videa, itd…). Za vsakodnevne aplikacije pa video pomnilnik ne igra posebne vloge in je dosti že manjša količina

Resolucija

Vsaka grafična kartica je možno podpirati resolucijo slike do neke meje. Tako so danes popularni 4k monitorji, kar je izredno visoka resolucija, ki ponuja veliko detajlov na enem ali več zaslonov. Danes lahko vsaka moderna grafična kartica podpira 4k resolucijo preko HDMI ali DVI izhoda, in tudi več monitorjev.

Kaj je GPU?

Grafično procesna enota ali GPU opravlja večino kalkulacij, kar razbremeni sam procesor in pospeši sam sistem. Je v bistvu samo jedro vsake grafične kartice ( Nvidia, AMD, …). Hitrejše, kot je jedro, hitrejši je sam računalnik v pospeševanje aplikacij kot so igre, grafični programi in ostali programi, ki zahtevajo grafično moč.
Katero koli grafično kartico uporabljamo danes, jo je možno nadgraditi z boljšo in hitrejšo. Tako, da če nam igre ali drugi programi ne delujejo dovolj hitro, je velika verjetno, da je naša grafična kartica prepočasna.

Popravilo računalnikov. Servis prenosnih in namiznih računalnikov vseh blagovnih znamk z vsemi možnimi okvarami. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: