Lep grob za lep spomin

Urejanje grobov je po navadi opravilo, kateremu bi se radi izognili, saj grobove urejamo za pokojnike, ki so nam bili blizu. Vseeno pa se gre posebej posvetiti ureditvi groba, saj ta predstavlja zadnji spomenik pokojniku in oživlja spomin nanj. Prav zato je pomembno, da grob na lep način počasti spomin na umrlega, to pa dosežemo z izbiro primernega spomenika.

nagrobnik

Grobovi so zelo raznoliki, pa tudi zelo podobni, pri ureditvi nagrobnikov pa je veliko izbire, saj so nagrobni spomeniki in drugi dodatki zelo prilagodljivi, tako da lahko grob uredite povsem unikatno. V tem oziru seveda najbolj izstopajo nagrobni spomeniki, ki predstavljajo pomemben del groba, in so navadno tudi najbolj opazen del, ki takoj pritegne pozornost. Prav zato je treba nagrobnik opremiti z vsemi potrebnimi elementi, hkrati pa moramo poskrbeti za to, da lepo izpolnjuje tudi svojo estetsko funkcijo.

Nagrobni spomenik

Nagrobni spomenik (http://www.vmkunovar.si) v prvi vrsti služi ohranjanju spomina na pokopanega pokojnika. To pomeni, da mora biti nagrobnik opremljen vsaj z osnovnimi informacijami o pokopani osebi, torej bo treba poskrbeti za napise, ki morajo biti jasni, opazni in obstojni, tako da bodo vedno spominjali na pokojnika. Pri izbiri napisov je na voljo več možnosti, odvisno od materiala nagrobnika – nagrobni napisi so lahko vklesani ali peskani, lahko pa so črke naknadno dodane na spomenik, pri čemer se navadno uporabljajo kovinski ali keramični elementi. Poleg napisa pa seveda na nagrobnik sodijo še drugi elementi, ki so v veliki meri estetske narave. Že sama oblika nagrobnega spomenika ima svoje sporočilo, tudi ta pa je odvisna od uporabljenih materialov in njihove prilagodljivosti, seveda pa tudi od želja naročnika. Nato pridejo na vrsto še vsi drugi dodatki – lučke, sveče, cvetje …

Pri urejanju in oblikovanju grobov je pametno zahtevnejša opravila prepustiti strokovnjakom. Izdelava nagrobnega spomenika je vsekakor naloga za kamnoseka, ki se na to spozna, prav izkušeni mojstri pa vam lahko zagotovijo zadovoljstvo s končnim izdelkom. Od kamnoseka je tudi odvisno, kako prilagodljiv bo nagrobni spomenik, saj je pri tem veliko odvisno od opreme in znanja izvajalca del. Tako da se najprej skrbno odločite za kamnoseka, ki bo znal tudi svetovati in predstaviti različne možnosti.

Objave iz iste kategorije: