Različne vrste ročnih vozičkov

Danes ročni vozički obstajajo v mnogih izvedbah, ki nam omogočajo, da jih uporabljamo v vseh možnih scenarijih. Na prvi pogled so si vsi dokaj podobni, ampak podrobnosti hitro opazimo v sami izdelavi. Ročni voziček lahko tudi zložimo in pospravimo v sam prtljažnik ali omaro, kar nam omogoča, da ga lahko vedno in brez težav uporabimo kjerkoli in kadarkoli. V tem vodiču si bomo pogledali najbolj popularne vrste vozičkov, njihove prednosti in slabosti.

Za premikanje pohištva in večjih naprav

Ročni voziček, ne glede na vrsto, lahko uporabljamo za premikanje različnih predmetov. Obstajajo posebne izvedbe, ki so namenjene uporabi samo v določenih scenarijih. Tako na primer za premikanje pohištva lahko uporabimo ročni voziček, ki je posebno prilagojen premikanju večjih predmetov. Taki vozički imajo naslednje značilnosti:

 • Namenjeni prenašanju težjih stvari kot so hladilniki, omare, sedežne garniture in ostalo.
 • Imajo varnostne pasove s katerimi privežemo in zavarujemo težje predmete, da se ne poškodujejo.
 • Imajo 2 ali 4 kolesca, ki so ojačana, da prenesejo večjo težo.

Za posebne potrebe

Tak ročni voziček je namenjen uporabi v posebnih okoliščinah, kjer navaden voziček ne bil uporaben. Tako ga lahko na primer uporabimo na stopnišču, kjer se s posebno zasnovo koles lahko premikamo po stopnicah brez težav. Taki vozički imajo velikokrat tudi lastnost, da jih lahko upravljamo s samo eno roko, kar olajša naše delo. Lastnosti takih vozičkov so:

 • Uporabljajo zamenljivo tehnologijo s katero lahko ročni voziček spremenimo iz 2 kolesnika v 4 kolesnik
 • Imajo koleščka, ki se lahko obračajo za 360-stopinj.
 • So primerni za vožnjo predmetov nepravilnih oblik.

Industrijski vozički

Narejeni za visoko vzdržljivost, industrijski ročni vozički so običajno narejeni iz aluminija, kar jih naredi lažje za upravljanje. Najbolj jih uporabljajo v majhnih podjetjih in za delo doma. Poznamo tudi modele, ki so mišljeni za težjo industrijsko uporabo in jih uporabljajo večja podjetja, ki potrebujejo največjo kapaciteto nošenja. Za industrijski ročni voziček je značilno, da ima:

 • Ojačano ogrodje, ki omogoča prenos najtežjih predmetov.
 • Je narejen iz lahkega in močnega ogrodja, kar ga naredi primernega za uporabo v podjetjih, saj ga lahko brez težav prenašamo iz prostora v prostor.

Zložljivi vozički za vsakodnevno uporabo

Mišljeni za ljudi na poti, zložljiv ročni voziček ima lastnost, da ga lahko pospravimo v kovček, prtljažnik ali v kateri koli drug prtljažni prostor. Take vozičke najbolj uporabljajo mojstri na poti, vozniki tovornjakov in dostavljavci hrane. Za take vozičke je značilno:

 • So narejeni iz lahkih materialov kot je aluminij ali plastika.
 • Možnost, da jih pospravimo v prtljažnik avtomobila.
 • Narejeni za lahke tovore in kratke prevozne razdalje.

Preberite si tudi kako arheologija raziskuje ostanke človeštva in ugotavlja, kakšen je bil svet nekoč.

Objave iz iste kategorije: