Rešitev za neplodnost

Težave pri zanositvi so precej pogoste, ponekod se zaman trudi zanositi več kot 10% parov. To pomeni, da je velika verjetnost, da bo treba poiskati strokovno pomoč in najti ukrepe, ki ponujajo učinkovito rešitev. Na srečo obstajajo terapije, ki pomagajo pri tem, je pa to povsem odvisno od vzrokov za težave.

Neplodnost je opredeljena kot nezmožnost zanositve ob rednih spolnih odnosih brez kontracepcije skozi daljše časovno obdobje, običajno od pol do enega leta ali več. V takšnih okoliščinah se šele izkaže, da gre za težave, tako da ni priporočljivo sklepati prehitrih zaključkov že po kratkem času.

Vzroki za neplodnost so različni, lahko so vezani na oba partnerja. Oba spola sta približno enakomerno zastopana, medtem ko v tretjini primerov težave odkrijemo pri obeh partnerjih ali pa jih sploh ni mogoče točno opredeliti. To pomeni, da tudi hitre in enostavne rešitve verjetno ne bo, saj ni univerzalnih odgovorov, ki bi veljali za kar vse primere. Treba je ugotoviti, kaj povzroča težave v konkretnem primeru. Poleg tega pa se je treba zavedati, da rešitve morda preprosto ne bo – res je, da je pogosto možno najti pravi ukrep, a mnogi vzroki tega ne dopuščajo. To velja za enega izmed pogostejših razlogov za neplodnost, to je starost, po 40. letu starosti so ženske v večini že neplodne ali pa zanosijo le s težavo. Enako velja za nekatere bolezni in poškodbe, ki jih ni mogoče enostavno odpraviti ali pa puščajo trajne posledice.

Na zdrav razvoj spolnih celic ter zdravo stanje spolovil in rodil v veliki meri vpliva tudi zdrav življenjski slog, zato je smiselno rešitev za neplodnost najprej iskati s tem ukrepom. Zdrava prehrana v kombinaciji z rednim gibanjem je dober začetek, zelo pomembno pa je, da hkrati zmanjšamo tudi vsakdanje obremenitve – stres je pogost razlog za težave z zanositvijo. Paziti pa je treba, da na tem področju ne pretiravamo, težko bodo namreč zanosile tudi ženske, ki zaradi pretirane fizične aktivnosti izgubijo velik delež telesne maščobe. Sproščen in zdrav življenjski slog ponuja dobro podlago za uspešno zanositev, predvsem pa odpravlja tiste vzroke za neplodnost, ki jih je enostavno odpraviti. V primeru drugih težav pa se bo treba obrniti na zdravnika, ki bo lahko še bolje pomagal. Več preberite tukaj.

V klinični praksi je na voljo več učinkovitih ukrepov, ki so seveda odvisni od točnih vzrokov za neplodnost. Tako se zdravniki osredotočijo najprej na ugotavljanje vzrokov pri obeh partnerjih, nato pa se lotijo reševanja specifičnih težav. V vsakem primeru je eno izmed priporočil tudi zdrav življenjski slog, a v profesionalni oskrbi si lahko obetamo tudi učinkovitejših posegov, ki lahko odpravijo morebitne poškodbe in bolezni spolovil. Seveda pa čudežev ne moremo pričakovati – zdravniki lahko predvidijo uspešnost posegov, ne morejo pa zagotoviti uspešnega rezultata v prav vsakem primeru.

Objave iz iste kategorije: