Ustrezna prehrana športnika

Zadnja leta veliko govorimo o zdravi prehrani, ki je pomembna za vsakogar, še večji pomen pa naj bi imela prehrana športnika. Kljub temu, da morajo biti športniki v dobri formi glede vzdržljivosti, glede moči ali kombinacije obojega, pa je o tem, kakšna je pravilna prehrana športnika, kar veliko različnih mnenj.ustrezna-prehrana-sportnikaPri profesionalcih običajno to ne povzroča težav, saj imajo svoje specialiste za prehrano, prehrana športnika rekreativca pa je pogosto tarča povsem nasprotujočih si nasvetov.

Najboljša prehrana športnika

Tudi pri športnikih velja, da je najbolj priporočljiva naravna prehrana, po potrebi pa se uvaja dodatke in specializirano športno prehrano. Načelo, ki naj se ga športnik drži, pravi, da prehrana športnika ne zahteva nobenih sprememb, če deluje. Športnik, ki ima zdravo telo in dosega dobre rezultate naj torej svoje prehrane nikar ne spreminja, saj se očitno že prehranjuje tako, kot je zanj najbolje.
Kaj pa, kadar trenutna prehrana ni najboljša in zaradi nje ne dosegamo želenih rezultatov? Takrat bo potrebna sprememba, vendar se moramo zavedati, da ta nikoli ne obsega zgolj spremembe prehrane, temveč tudi spremembo treninga – kombinacija obojega je namreč tisto, kar odloča o uspehu ali neuspehu.

Prehrana športnika niso zgolj proteini!

Jemo zaradi energije, in pri športu je porabimo zelo veliko. Prehrana športnika je zato obilnejša kot prehrana ljudi, ki se ne gibajo – nekateri vrhunski športniki porabijo dnevno tudi šestkrat ali še več kalorij kot »sedeči« človek. Prav tako nas vrhunski športniki učijo, da je prehrana športnika izredno pestra in se nikakor ne zanaša zgolj na beljakovine. Res je, da je zadostna količina proteinov potrebna za mišično regeneracijo in rast, a nujni so tudi ogljikovi hidrati in maščobe. Marsikateri športnik tako z veseljem uživa zaseko in ocvirke, prav tako tudi sladkor (na primer sladki geli med maratonom).

Bistveno je pravilno razmerje

O splošni prehrani športnika je težko govoriti, saj imajo različni športi in tudi posamezne discipline različne zahteve. Šprinter na sto metrov tako ne more jesti enako kot športni plezalec, saj potrebujeta precej različno telo in precej različne zmogljivosti. Najbolje si je torej na spletu pogledati, kaj je bistveno za posamezen šport in kakšna naj bo pri njem prehrana športnika. Tako boste vedeli, kako najti pravo razmerje med beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami.
Pomembno pa je tudi količinsko odmerjanje in časovno odmerjanje – kaj jesti pred treningom in kaj po njem.

Objave iz iste kategorije: