Cenik domen

v Sloveniji se najpogosteje odločamo za domene, ki imajo domensko končnico .si oziroma za končnico .com, saj sta ti za naše področje dejansko najbolj smiselni – vsaj dokler delujemo na slovenskem trgu. Končnica .com je skupaj s končnico .eu odlična tudi za širjenje dosega spletne strani v tujino,poleg tega pa se pri nas včasih odločamo tudi za manj uveljavljene končnice .net, .org, .info ter .biz. Preostale končnice, na primer tiste, ki pripadajo nekoliko bolj »eksotičnim« državam, so redkejše.

domene

In koliko vas domena dejansko stane? Običajna cena je nekaj preko 10 evrov, a če se odločite pri ponudniku registracije domene tudi za spletno gostovanje na strežniku, hkrati pa pri njih poteka še kakšna akcija, potem vam je domena dosegljiva tudi za le nekaj evrov.

Se vam zdi takšna cena nenavadna?

Res je. Večina domen je izjemno poceni, zlasti najbolj razširjene. Seveda pa je tudi nekaj odstopanj. Že v Evropi so nekatere končnice dražje od slovenske in se gibljejo okoli 20 evrov, registracija končnic bolj eksotičnih držav, pa vas lahko stane tudi 140 evrov. Kakor koli, verjetno pri nas ni veliko podjetij, ki bi se dejansko odločila za kaj takšnega – le kaj bi počela na primer z domensko končnico Urugvaja? Se pa najdejo tudi končnice, ki jih lahko dobro izkoristimo (če imamo takšen posel oziroma spletno stran). Na primer končnice .pro, .mobi, .se (če jo uporabimo kot zaimek pri imenu domene), .tv, .in, .je, .to, .so … Kadar pride do odločitve za nakup in registracijo takšne domene (www.gigaspark.com), se seveda velja pozanimati tudi o tem, za kakšno časovno obdobje je možno narediti registracijo, prav tako pa tudi koliko vas bo stalo podaljšanje in morebiten prenos domene.
Kdaj pa je domena lahko najdražja? Ja, nekaj je zagotovo na eksotičnih ter posebnih končnicah, a denar zanje je običajno precej opravičen. Saj veste – če se odločite za poslovanje v Črni Gori, boste pač potrebovali stran z domensko končnico Črne Gore. A zakaj bi plačali več za navadno končnico .si? Pravzaprav se vam lahko pripeti tudi to – na primer takrat, kadar želite imeti ime strani, ki je zelo splošno in zaradi tega v iskalnikih tudi pogosto iskano. Takrat se vam bo pripetilo, da je domena že zakupljena, pa čeprav ni v uporabi. In takrat lahko kontaktirate lastnika ter mu za primerno ceno ponudite odkup. Če mu lastništvo domene ni v poslovnem interesu oziroma z njo ne pazi na konkurenco, temveč je v dobrem imenu videl zgolj zaslužek, vam jo bo verjetno prodal, če se bosta le strinjala glede primerne vsote.

Več o tem kaj je izdelava spletnih trgovin si preberite na povezavi.

 

Oglejte si tudi katere so vrste površinske obdelave.

Objave iz iste kategorije: