Pomembna spletna storitev je spletno gostovanje

Spletno gostovanje je morda najbolj pomembna storitev svetovnega spleta saj omogoča, da uporabljamo spletne strani po želji, kadarkoli in iz kjerkoli. Vse spletne strani, ki jih obiščemo imajo v ozadju gostitelja in vsak posameznik, organizacija ali podjetje potrebuje gostovanje spletne stran. Sama spletna stran deluje na strežniku gostitelja. Tako je lahko stran vedno na voljo, ne glede na to kje na svetu do nje dostopamo. Če ne bi obstajalo gostovanje spletne strani, potem je ne bi na nobenem računalniku mogli obiskati.

Vsi smo vajeni, da se nam na zaslonu, ko odpremo brskalnik pokaže vrstica kamor vtipkamo našo želeno spletno stran oziroma njen spletni naslov. Nekaj sekund za tem že brskamo po naših najljubših vsebinah. To omogočajo strežniki in domene, ki poganjajo ves splet. Same spletne strani so povezane z domenami (te vtipkamo v brskalnik, da se povežemo na spletno stran).

Gostovanje spletnih strani

Poznamo več načinov preko katerih lahko uporabljamo gostovanje spletnih strani. Najbolj priljubljeni načini so:

  • Namensko Gostovanje
    To je morda najbolj priljubljen način gostovanja velikih podjetij in organizacij, ki imajo ogromno količino podatkov na strežnikih. Tukaj so strežniki namenjeni samo tej organizaciji ali podjetju in si ne delijo sredstev z drugimi spletnimi stranmi. Tako lahko ohranimo hitrost naše spletne strani, čeprav si strežnik delimo z mnogimi drugimi lastniki spletnih strani.
  • Deljeno Gostovanje
    Je skupno strežniško gostovanje, kjer si različni lastniki spletnih strani delijo strežnik in njegove zmogljivosti. Tako gostovanje spletne strani, ki je najbolj priljubljeno med malimi in srednjimi podjetji in tudi posamezniki, ki ne zahtevajo velikih zmogljivosti strežnika.
  • VPS gostovanje
    Enako kot pri deljenem gostovanju samo, da ima vsak lastnik spletne stran že zakupljene kapacitete strežnika (hitrost, velikost diska, procesorje). VPS strežnik si lahko tudi po meri nadgradimo, če se obseg našega dela spremeni ali če želimo dodatne funkcije samega strežnika.

Domene in strežniki

Za kakršni koli projekt se odločimo bomo potrebovali eno ali drugo obliko za gostovanje spletne strani. Večina podjetij katera nam nudijo storitve gostovanje – domovanje.com omogočajo, da domeno, ki jo bomo potrebovali, kupimo pri njih. Tako lahko združimo storitve samega gostovanja spletnih strani in nakupa domene, kar pomeni, da imam vse na enem mestu.

Preberite si še, kako izguba podatkov prizadane vse več domačih uporabnikov in podjetij, glavni razlogi pa so virusi in okvare podatkovnih medijev.

Objave iz iste kategorije: