Izbira strežnika za našo spletno stran

Gostovanje spletnih strani je najem prostora na spletnem strežniku

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik za pravilno delovanje. Strežnik je računalnik, ki ima nalogo posredovanja vse HTML, CSS, JavaScript in druge spletne kode obiskovalcem naše domene. Pomembno je, da si izberemo primeren hosting oziroma gostovanje za naše trenutne in bodoče potrebe. Med izbiro paketa za gostovanje pa je tudi pomembno, da smo pozorni na dodatne varnostne tehnologije, kot je SSL certifikat. V vsakem primeru je dobro, če poznamo osnovne lastnosti različnih strežnikov, saj bomo tako najlažje izbrali najbolj primernega.

Osnovno gostovanje spletnih strani za nezahtevne uporabnike

Deljeno gostovanje je že dolgo časa najbolj ugodna izbira za nezahtevne lastnike številnih spletnih strani. Nizko ceno vzdrževanja je moč pripisati temu, da en strežnik uporablja več uporabnikov. Deljeno gostovanje spletnih strani je priporočljivo za manjša podjetja in posameznike, ki šele začenjajo svojo poslovno pot.

Gostovanje spletnih strani na spletnih strežnikih
Spletno gostovanje oziroma najem prostora na strežniku

Moramo pa se zavedati, da si delimo vse zmogljivosti strežnika s številnimi drugimi uporabniki. Tako se poveča možnost počasnejšega delovanja naše spletne strani ob visokem obisku spletnih strani drugih uporabnikov. Velika prednost pa je ta, da bomo imeli zelo nizke stroške vzdrževanja oziroma najema strežnika.

Virtualno gostovanje je fleksibilno

Vedno bolj popularen je virtualni hosting za majhne in velike spletne strani. Deluje skoraj enako strežnikom z deljenim načinom gostovanja. Razlika je ta, da ima vsak uporabnik oziroma lastnik spletne strani zakupljena sredstva strežnika. To pomeni, da ima vedno na razpolago zakupljen del sledeče strojne opreme:

  • Pomnilnik oziroma RAM
  • Procesor oziroma CPU, ter jedra v procesorju
  • Razpoložljiv prostor na trdem disku ali SSD-ju
  • Pasovno širino oziroma hitrost dostopa do spletne strani

Vsak uporabnik ima tudi možnost zakupa dodatnih zmogljivosti zgoraj omenjenih strojnih komponent. To je izredno pomembno v primerih, če naša spletna stran hitro pridobi veliko število obiskovalcev.

Namenski hosting je namenjen velikim projektom

Velika podjetja pogosto potrebujejo namenski način gostovanja spletnih strani, saj potrebujejo največjo moč in odzivnost strežnikov. V tem primeru zakupimo celoten strežnik za svoje potrebe. S tem pridobimo ogromno količino prostora ter procesorske moči, ki ju lahko uporabimo za gostovanje velikih video, avdio ter drugih digitalnih vsebin.

Kaj je namenski način gostovanja spletnih strani?

Namenski strežniki so priporočljivi tudi za uporabnike, ki imajo ogromno število obiskovalcev na svoji spletni strani. Cenovno je to najdražji način hostinga, vendar je tudi najbolj prilagodljiv našim potrebam.

Gostovanje v oblaku je zelo zanesljivo

Najnovejši način gostovanja poteka v oblaku. To se morda sliši dokaj futuristično, vendar deluje po zelo preprostem principu. Vsa vsebina naše spletne strani se nahaja na številnih strežnikih. Te med seboj sodelujejo, da ponudijo obiskovalcu najhitrejši prenos HTML in druge kode na njegov računalnik. Če kateri izmed strežnikov preneha delati, zaradi kakršnega koli razloga, njegov izpad nadomestijo drugi strežniki. Obenem pa plačamo najem teh strežnikov po dejanskem obisku oziroma uporabi. Takemu načinu hostinga pravimo tudi hibridni. Vedno bolj je popularen pri straneh, ki so namenjene globalnemu obisku uporabnikov z vseh koncev sveta in potrebujejo najvišjo zanesljivost delovanja.

SSL certifikat je izredno pomembna varnostna komponenta

Današnji splet je poln prevarantov, ki nam želijo ukrasti informacije iz spletne strani. To lahko storijo z uporabo številnih trikov in tehnologij. Pred takimi napadi lahko zavarujemo svojo spletno stran s SSL certifikatom, ki zašifrira vso komunikacijo med našo spletno stranjo in obiskovalčevimi računalniki. Tudi, če imamo že izdelano stran, lahko SSL certifikat dodatno namestimo po potrebi. Vedno pa je priporočljivo, da ga zakupimo poleg gostovanja spletnih strani, saj je najbolje, da ga pričnemo uporabljati nemudoma. To pravilo je še posebej pomembno, če prodajamo izdelke in storitve preko spleta.

Objave iz iste kategorije: