Čiščenje odpadnih voda

Čistilne naprave nam omogočajo, da imamo v domovih vedno na voljo svežo in očiščeno pitno vodo namenjeno gospodinjstvu. Vsako mesto ima na obrobju svojega mesta locirano prečiščevalno napravo za čiščenje odpadnih voda kjer se odpadna voda prečisti do te mere, da ni več škodljiva za okolje. Cilj je seveda tudi odstraniti čim več onesneževalcev iz površinsko odtekajočih vod.ćiščenje-vode

Kako poteka čiščenje odpadnih voda

Ko odpadna voda zapusti dom se pretaka prek mestega vodovoda do čistilne naprave kjer se začne proces prečiščevanja. Ko odpadna voda vstopi v čistilno napravo se filtrira se najprej odstranijo večji deli umazanije, ki se naberejo tokom poti to so razni trdi delci naprimer oblačila, kuhinjske krpe, zobne ščetke, ki lahko poškodujejo čistilno napravo. Ta material se nato odstrani in pošlje na odlagališče. Sledi odstranjevanje peščenih usedlin nato pa se voda pošlje po ceveh naprej v tank za »prezračevanje« kjer sledi odstranjevanje biološko razgradljivega organskega materiala in del dušikovih spojin.

Zakaj je pomembno čiščenje odpadnih voda?

Umazana voda vpliva na vse dejavnike okolja na naravo, morja, reke, ljudi in živali, ki prebivajo v gozdovih. Vpliva seveda tudi na naš domač vrt saj z vodo, ki jo dobivamo iz mestnega vodovoda zalivamo vrtnine. Pomislite kako bi bilo, če bi bila voda s katero zalivamo naše rastline onesnažena in kontaminirana z bakterijami? Z čistilnimi napravami se tako voda uspešno prečisti do te mere, da je uporabna in, da ni človeku in naravi škodljiva. Čiščenje odpadnih voda je tako nujna dejavnost saj s tem ohranjamo zdravo ravnovesje v naravi in tako preprečimo mnogo naravnih katastrof, ki se lahko zgodijo zaradi kontaminirane vode.

Čiščenje odpadnih voda in alge

Ste vedeli kako narava na popolnoma organski način poskrbi za čiščenje odpadnih voda (komunala-mezan.si)? S pomočjo znanstvenikov je bilo nedavno odkrito, da lahko alge pripomorejo k naravnemu čiščenju odpadnih voda v industrijskih panogah kot sta proizvodnja hrane in pijače. Stranski odpadki alg pa se nato lahko uporabijo naprej za organska gnojila. Alge so naravna sestavina in tako ne onesnažujejo okolja s svojim delovanjem, ker vsebujejo mnogo klorofila in joda ter drugih pomembnih življenskih sestavin tako na popolnoma naraven način dovajajo dovolj kisika v vodo, da je neškodljiva za uživanje in rabo v gospodinjstvu.

Oglejmo si še kaj je živa voda.

Objave iz iste kategorije: