Kako očistiti teraso?

Naučite se, kako pravilno očistiti teraso in skoraj v trenutku preoblikovati svoj zunanji prostor. Z urejanjem terasnih plošč lahko terasa postane veliko bolj privlačna, zato je vredno vložiti čas in trud, da odstranite vso umazanijo in alge, ki so se nabrale v zimskih mesecih.

Alge, plesen in organski madeži sčasoma vplivajo na terase, zlasti če živite v deževnem podnebju s hladnejšimi zimami. Vsakoletno čiščenje tlakovcev spomladi je nujno, če želite preprečiti te težave in uživati v naravni barvi plošč, ne glede na to, ali so izdelane iz kamna, cementa ali betona.

Z nekaj truda in pravo opremo je lahko večina teras v nekaj urah videti kot nova. Obstaja veliko različnih načinov, kako se po zimi lotiti svoje terase. Najboljši način, kako se lotiti umazane in obarvane terase, bo do neke mere odvisen od tega, v kakšnem stanju je po zimskem obdobju. Teraso, ki je le rahlo umazana, je verjetno mogoče očistiti z milnico.

Če iščete okolju prijazen pristop, lahko uporabite naš priljubljeni kis, ki je tako kot v kuhinji in kopalnici odličen tudi zunaj hiše.

Raje uporabljate specializiran izdelek? Na voljo je nekaj odličnih možnosti, vključno z biološko razgradljivimi in hišnim ljubljenčkom prijaznimi različicami. Vendar se morate pred naložbo v čistilo za tlakovce prepričati, da veste, s kakšno vrsto umazanije imate opravka. Ugotovite, kaj je vzrok in ali so madeži iz alg ali plesni. Ko to ugotovite, se lahko odločite, ali boste uporabili fungicid ali algecid za čistilno sredstvo.

Tudi najboljši tlačni čistilnik vam lahko pomaga, da teraso spet spremenite v čudovito, čeprav je ta metoda boljša možnost, če boste to počeli redno in ne boste dovolili, da se črni madeži in alge sčasoma naberejo.

Tukaj je podroben opis vsake metode.

Čiščenje terase z milnico

Če je vaša terasa preživela zimo v dokaj dobrem stanju, je morda za čiščenje terase potrebna le milna raztopina, ki ji lahko povrne nekdanji sijaj. Najprej pospravite pohištvo, ki je prezimilo na terasi, nato iztrgajte morebitni plevel.

V vedru pripravite milno raztopino iz tople vode in mila za posodo. Z raztopino polijte teraso in s čvrsto krtačo očistite madeže. Ko končate, jih lahko sperete s čisto vodo, če je to najlažje, pa uporabite cev ali tlačni čistilec z nizko nastavitvijo.

Čiščenje terase s kisom

Bolj trdovratni madeži bodo morda potrebovali dodatno moč kisa, da jih odstranite in temeljito očistite teraso. Podobno kot pri uporabi raztopine milne vode pred začetkom uporabe z metlo očistite teraso nečistoč. Pripravite raztopino kisa in vode v razmerju 50:50 ter jo nanesite na tlakovce – z zalivalko boste dosegli enakomerno pokritost. Raztopino pustite delovati približno 20 minut, nato pa s krtačo odstranite madeže. Ko ste končali, jih izperite s čisto vodo.

Čiščenje s visokotlačnim čistilnikom

Visokotlačni čistilec je lahko izjemno učinkovit in enostaven način čiščenja vaše terase. Upoštevajte, da nekateri dobavitelji ne priporočajo uporabe tlačnega čistilca na svojih tlakovcih, in če niste prepričani, da bodo vaši tlakovci zdržali takšno obdelavo, najprej preizkusite na neopaznem mestu.

Preden začnete, površino očistite in pometite. Začnite z nižjo nastavitvijo in po potrebi previdno povečujte tlak; izogibajte se uporabi visokega tlaka na razpokanih tlakovcih. Če je na voljo, uporabite majhen kot.

Čiščenje s sodo bikarbono

Če želite očistiti tlakovce na terasi, vendar nimate pri roki kisa, lahko poskusite s sodo bikarbono. V 4 litre vode dodajte skodelico sode bikarbone in pustite stati na terasi 30 minut, če so madeži težji, tudi dlje. Izperite z vodo. Ta metoda je še posebej dobra za terase, na katerih so organski madeži – pomislite na madeže, ki so nastali na vašem najboljšem BBQ-ju. Soda bikarbona bo imela omejeno učinkovitost pri algah in plesni, zato boste morali preveriti, ali deluje za vaše plošče.

(Slika: Future)
Raje se odločite za preoblikovanje obarvane in spolzke terase s profesionalnim

Objave iz iste kategorije: