Zamenjajte potraten grelnik vode

Nepogrešljiva naprava vsakega doma je učinkovit grelnik vode ali bojler. Mnogo gospodinjstev uporablja več grelnih bojlerjev, kar pa ni vedno najbolj ekonomično, pogosto pa grelniki zasedejo ogromno prostora. Danes so vse bolj priljubljene toplotne črpalke. Z višjo začetno investicijo dosežemo bistveno boljše rezultate, stroški pa se nam tudi s pomočjo eko sklada povrnejo že v nekaj letih. Tudi pri nas smo dotrajan in ekonomsko neučinkovit grelnik vode nadomestili s sanitarno toplotno črpalko. Namestili smo jo v klet, kjer je bilo največ prostora.

Pred namestivjio nam je svetoval strokovnjak za področje toplotne in ogrevalne tehnike. Ta si je ogledal objekt in podal strokovno oceno. Za celotno investicijo in priklop na razvod vodovodnega omrežja smo porabili približno 3000 evrov, eko sklad nam je povrnil približno desetino stroškov.

Strošek za pripravo in ogrevanje sanitarne vode se je od zamenjave grelnika vode zmanjšal kar za tri četrtine, tako se nam bo naložba povrnila že v dobrih sedmih letih. Nov sistem ogrevanja sanitarne vode je tudi prijaznejši do okolja, zmanjšala pa se je tudi temperatura v kletnih prostorih, kjer je postavljena črpalka. Tako jih sedaj lahko uporabljamo za shrambo živil.

 

Pred odstranitvijo grelnika vode in namestitvijo toplotne sanitarne črpalke je bilo potrebno preveriti že obstoječ dovod tople vode iz kurilnice do vseh ogrevanih mest. Iz kleti, kjer stoji črpalka, vodi ena sama cev do kopalnice, kjer je bil prej nameščen električni bojler. Z namestitvijo sanitarne toplotne črpalke je naše gospodinjstvo privarčevalo na več ravneh.

Bistveni upad stroškov je bil viden že pri pripravi tople vode, poleg tega pa smo privarčevali tudi pri vzdrževanju neekonomičnega grelnika vode. Toplotna sanitarna črpalka ne potrebuje zahtevnega vzdrževanja, pri prejšnjem električne bojlerju pa je bil potrebno redno čistiti vodni kamen, ki se je sproti nabiral na grelnih tuljavah. Prav tako je bilo večkrat potrebno zamenjati grelnik, kar pa ni bil zanemrljiv strošek.

Objave iz iste kategorije: