Reševanje podatkov z mobilnega telefona

reševanje-podatkov

Mobilni telefoni so postali pametni telefoni, kar seveda pomeni, da jih že dolgo ne uporabljamo več zgolj za telefoniranje. Mobilniki so postali pravcati mali računalniki, katerih zmogljivost nam omogoča, da jih poleg telefoniranja uporabljamo še za pošiljanje tekstovnih in slikovnih sporočil, kot budilko, kot notesnik z urnikom ter planerjem, kalkulator, fotoaparat, kamero, predvajalnik glasbe, orodje za brskanje po spletu, pripomoček za igranje igric, napravo za satelitsko pozicioniranje in sledenje (gps) ter še marsikaj. Vsakdo si lahko na svoj mobilni telefon naloži tudi najrazličnejše aplikacije oziroma programe, ki mu ustrezajo oziroma jih potrebuje ali za delo ali za svoj prosti čas. In vse to pomeni, da imamo v telefonu shranjenih nešteto podatkov ter informacij, brez katerih bi se počutili precej izgubljene.

Na srečo je možno za nekatere pomembne podatke poskrbeti, da se pri shranitvi na mobilni telefon tudi sprotno shranjujejo v drugih medijih (če izberemo aplikacije, ki omogočajo tovrstne storitve), a marsikdo tega ne ve. Podatke ima shranjene zgolj v telefonu in zgolj na njegovi spominski kartici – to pa zagotovo obljublja težave. Mobilni telefon lahko izgubimo, lahko se nam fizično poškoduje, lahko pride do virusne okužbe, tehnične napake in podobno, in takrat je prepozno – podatki izginejo.

Pa je res vsega konec? Pravzaprav ne, saj je reševanje podatkov z mobilnega telefona v večini primerov učinkovito, kar pomeni, da vam strokovnjaki za mobilne telefone lahko pomagajo, da informacije dobite nazaj, ne glede na to, ali so bile shranjene v telefonu ali na njegovi spominski kartici. Seveda pa je učinkovitost odvisna od tega, zakaj je do izgube podatkov sploh prišlo.Kako pa se je možno takšnim nevšečnostim izogniti? Vsekakor je dobro, da podatke z mobilnega telefona redno shranjujete na druge nosilce podatkov oziroma si delate varnostne kopije. Če na te reči običajno pozabite, si pomagajte s programi, ki bodo za to poskrbeli avtomatično.

Prav tako ni nobene potrebe, da mobilnik iz začasnega medija za določene podatke spremenite v trajnega – več let stare fotografije poberite z njega in jih shranite drugam, kjer bodo bolj varne, na mobilniku pa naj bodo zgolj sveže fotografije oziroma kopije tistih starih fotografij, ki so vam še posebej pri srcu.Tudi kontaktne vizitke s telefonskimi številkami in e-poštnimi naslovi redno shranjujte oziroma kopirajte.Je mobilni telefon vaša zakladnica raznih uporabniških gesel za spletne storitve in bančne kartice? Tudi tu dobite pazljivi. Ne le, da je ob morebitni kraji telefona to nevarno, temveč lahko ostanete tudi brez gesel za storitve, ki jih morate na primer nujno uporabljati zaradi dela.

Objave iz iste kategorije: