Modni trendi ženskih tenisk v 20. stoletju

Modni trendi v zadnjih nekaj letih narekujejo, da ženska športna obutev že dolgo ni več namenjena le športnim dejavnostim. Teniske, superge in copati za šport so postali del vsakodnevne nošnje, kjer jih ženske nosijo v kombinaciji z različnimi oblačili. Copate za šport  in teniske tako kombinirajo tudi s krili, elegantnimi hlačami in oblekami. Modne teniske postajajo vedno bolj estetsko privlačne, z različnimi modnimi elementi, kot so bleščice, kristali in umetni biseri, žive barve in različni napisi.

Današnje ženske modne teniske so sestavljena iz več različnih retro trendov, ki so bili popularni v določenih obdobjih prejšnjega stoletja. Modna ženska športna obutev tako združuje trende tekaških copat iz 70. let prejšnjega stoletja, popularne skate sloge tenisk iz 90. let, udobne in lahkotne espadrile iz 80. let ter trend tenisk s platformo, ki jih je dekliška skupina Spice Girls ob koncu 90. let popeljala v modni svet. Današnje ženske teniske pripovedujejo zgodbo iz vseh obdobij 20. stoletja, zato si bomo v nadaljevanju ogledali razvoj ženskih tenisk po posameznih desetletjih.

Popularnost ženskih tenisk v posameznih obdobjih 20. stoletja

Ženska športna obutev se je skozi čas venomer spreminjala, saj ji dodajali nove materiale, modne elemente, različne podplate, čipke, zakovice, barve in oblike. Nekatere teniske so bile bolj elegantne od drugih, pri čemer jih ženske niso nosile le za udejstvovanje v športu. Elegantne in po zadnji modi izdelane ženske teniske, ki so primerne za vsakodnevno nošnjo, pa nudi spletna trgovina z žensko obutvijo Infashionshop. Poleg ženske športne obutve lahko na tej spletni strani kupimo tudi espadrile, gležnjarje, Oxfordice, čevlje s polno peto, salonarje ter nizke in visoke sandale.

Da bi dobili boljši uvid v to, kako so današnji modni trendi tenisk tesno povezani s trendi v prejšnjem stoletju, smo ženske teniske, ki so bile popularne v določenem obdobju, razdelili na naslednja desetletja:

  • 1910-1920
  • 1950-1970
  • 1980

Vzpon teniških copat in nizkih superg

Pred letom 1910 so se ženske le redko ukvarjale s športom, saj jim to do takrat ni bilo omogočeno. Z vzponom feminističnih gibanj pa so se ženske pričele udejstvovati v različnih aktivnostih, med njimi je bil tudi tenis. Tako so nastale prve teniske, ki so bile največkrat bele barve, imele so vezalke in raven podplat. Po videzu so nekoliko spominjale na espadrile, saj so bile te nizke teniske po celotni površini izdelane iz naravnega blaga.

Od leta 1920 pa so trg zavzele nizke teniske Converse, ki so sicer bile namenjene za igranje košarke. A kaj kmalu je njihov slog navdušil tudi ženske, ki so te teniske nosile tudi ob vsakodnevnih priložnostih.

Ženski copati za šport na polovici 20. stoletja

V 50. letih so ženske večinoma nosile nizke teniske z ravnim podplatom, ki so bile izdelane iz blaga. Te nizke in lahkotne teniske so bile nekakšna zmes med copati za šport in poletnimi čevlji, kot so espadrile. Ker so bile te teniske dovolj elegantne in lahkotne, so jih ženske lahko nosile tudi v kombinaciji s krili in oblekami.

V 60. letih prejšnjega stoletja pa so trg zavzeli tekaški copati, ki so bili zaradi svoje oblike in podplata namenjeni teku. Tekaška kultura, ko jo poznamo danes, še ni bila tako razvita, zato so ženske te tekaške copate največkrat nosile pri drugih športih, posebej pri atletiki.

Konec 70. let pa so na trg prišle superge z gumijastim podplatom in usnjenimi materiali. Te superge so bile videti bolj robustne in težje od ostalih superg, ki so se nosile do sedaj. Na pogled so bile videti kot čevlji za igranje košarke, vendar so pri tem imele tanjši podplat. Prav tako so bile v gležnjih nižje kot ostali čevlji za košarko.

Espadrile v 80. letih prejšnjega stoletja

Tako moške kot ženske espadrile so postale v 80. letih ponovno zelo popularne, saj jih je nosil tudi glavni lik v izjemno popularnem filmu Miami Vice. Ženske so bile nad temi poletnimi čevlji navdušene, zato so kaj kmalu na trg prišle tudi njim podobne teniske. Tako je imela ta ženska športna obutev takšno obliko in materiale, kot so jih imele espadrile, le da so teniske imele debelejše podplate in vezalke.

Espadrile se vedno znova vračajo na modno sceno, zato navdihujejo tudi oblike, materiale in podplate današnjih tenisk, ki so lahkotne in elegantne ter primerne za nošnjo v spomladanskem in poletnem času. Infashionshop, spletna trgovina z žensko obutvijo, v svoji raznoliki ponudbi nudi tako espadrile kot žensko športno obutev, ki zadovolji vse ženske modne okuse in pri tem nudi izbiro med različnimi barvami, višinami podplatov, okrasnimi elementi in materiali.

Paleta makeup Revolution kozmetika nudi kožne barvne odtenke, ki jih v embalaži kombinira z mat in sijočimi odtenki. Linija senčil za oči prav tako ponuja naravne in tople tone. Še več informacij si lahko preberete s klikom na povezavo.


Predpasniki – barviti, zabavni in lepi. Podarite čudovito darilo kot so kape in predpasniki z unikatnimi slikami in besedilom po vaši izbiri. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: