Naše zdravje

Zdrava pasja umazanija

Pri otrocih, ki so do enega leta starosti v stiku s psom, je manjša verjetnost, da bodo pozneje imeli alergijske težave. O nastanku alergij je še vedno veliko ugank. Pravzaprav ni jasno, zakaj se pri nekaterih pojavijo, pri drugih pa ne. Že dolgo se strokovnjaki nagibajo k prepričanju, da je sterilno okolje v prvih mesecih življenja prej škodljivo kot koristno. Postopen stik s potencialnimi alergeni pripravi človeški imunski sistem na pravilno odzivanje. Nekateri govorijo o »zdravi umazaniji«, kar seveda ne izključuje skrbi za osebno higieno in čistočo bivališča. Odsvetujejo le pretirano uporabo agresivnih čistilnih sredstev in razkužil na vsakem koraku. Domneva, da ima pes nekakšno varovalno vlogo zaradi svojega načina življenja. Navadno prinese v hišo več umazanije in tudi otroka poliže po obrazu. S svojo nesnago spodbudi zaščitni mehanizem otroškega organizma, da na običajne snovi ne reagira kot na tujek.

Netopirjeva slina pomaga po možganski kapi

V petindvajsetih bolnišnicah v Evropi, ZDA in Aziji so sklenili drugo fazo poskusov, s katerimi želijo preveriti novo zdravilo za bolnike po možganski kapi. Iz sline netopirjev vrste Desmodus rotundus so z genskim inženiringom izolirali protein, ki naj bi raztapljal krvne strdke. Ker deluje selektivno, raztaplja samo patološko tkivo in ne vpliva na proces strjevanja krvi v vsem telesu, zato je možnost za nastanek krvavitev drugod v glavi manjša. Aplikacija dezmoteplaze, znane tudi kot netopirjev plazminogenski, občutno poveča pretok krvi v tistem delu možganov, ki ga prehranjuje zamašena arterija. Možganska kap nastane najpogosteje zaradi arterijskega plaka, ki se odtrga, nekaj časa še plava po žilni svetlini, nato pa se na zožitvi zagozdi. Predel, ki ga žila oskrbuje, ne dobi več kisika in hrane. Ponoven pretok krvi po vbrizganju zdravila so dokazovali z magnetno resonanco. Najvišja dovoljena količina 125 mikrogramov na kilogram telesne teže naj bi dosegla dobrih sedemdeset odstotkov večji pretok.

Verjame, da je to zdravilo prihodnosti. Sedanja terapija je učinkovita le tri ure po nastanku kapi. A v tem času večina bolnikov niti ne išče pomoči, ko pa se znaki izrazijo, je zanjo že prepozno. Novo zdravilo naj bi učinkovito raztapljajo strdke tudi do devet ur po nastanku žilne zapore.

Drugače proti aterosklerozi

Ameriški znanstveniki so pri nekaterih Italijanih odkrili protein, ki so ga poimenovali apo-A-1-Milano. Krvne analize so pokazale, da imajo člani nekaterih družin nizke vrednosti dobrega, HDL-holesterola, a kljub temu je med njimi ateroskleroza dokaj redka. Skrivnost njihovega HDL je v učinkovitosti, saj veliko uspešneje sodeluje pri prenosu škodljivega holesterola iz krvnega obtoka v jetra. Udeležencem raziskave so omenjeni protein vbrizgali skupaj z nekaterimi drugimi umetnimi lipoproteinskimi delci. Čez čas so ugotovili, da so se aterosklerotične obloge v žilah, ki prehranjujejo srce, občutno zmanjšale. Klinično preizkušanje umetno sintetiziranih delcev HDL je v začetni fazi in za zdaj obeta dobre rezultate.

Objave iz iste kategorije: