Najbolj spregledan mineral

Magnezij je izjemno vsestransko ter pomembno hranilo. Številni strokovnjaki celo menijo, da je najpomembnejše hranilo za zdravje človeka. Kljub temu pa velja za enega od najbolj spregledanih mineralov.

Magnezij sodeluje pri več kot 300 reakcijah v telesu. Še posebej pomembno vlogo ima pri sintezi beljakovin, delovanju mišic in živcev, urejanjem glukoze v krvi, uravnavanju krvnega tlaka. Nujno potreben je za proizvodnjo energije, uravnavanje celotnega mišičnega ter živčnega sistema, krepitev telesne odpornosti. Ne nazadnje ima tudi ključno vlogo pri aktivnem transportu kalijevih in kalcijevih ionov po membranah celic.

Magnezij
Magnezij velja za najpomembnejše hranilo človeškega srca.

Magnezij za lajšanje zaprtja

Ljudje ga pogosto povezujejo z lajšanjem zaprtja. Magnezij je namreč sestavina, ki jo lahko najdemo kot aktivno sestavino v različnih odvajalih. Obenem predstavlja naravno zaščito pred kalcijem. Magnezijeve dodatke številni zdravniki uporabljajo za zniževanje krvnega tlaka.

Magnezij je prav tako eden od ključnih mineralov za zdrave kosti. Ljudje, ki so najbolj izpostavljeni osteoporozi, morajo magnezij uživati skupaj s kalcijem.

Hranilo za človeško srce

Magnezij velja za najpomembnejše hranilo človeškega srca. Učinkovito namreč pomaga pri izboljševanju delovanja srčne mišice. Obenem ščiti krvne žile, kjer praviloma nastajajo bolezni srca. Je naravno zdravilo za redčenje krvi, podobno kot to velja za aspirin. Zdravniki in drugi strokovnjaki zato verjamejo, da lahko učinkovito pripomore k preprečevanju srčnih kapi in napadov.

Največji vpliv pa magnezij praviloma lahko doseže pri preprečevanju sladkorne bolezni. Z raziskavami je bilo dokazano, da je nivo magnezija pri ljudeh s sladkorno boleznijo nizka. Pri osebah z večjim nivojem magnezija se tovrstna bolezen ne razvije.

Odlični viri magnezija

Magnezij je prisoten v živilih živalskega in rastlinskega izvora. Prav tako ga vsebujejo tudi nekatere pijače. Odlični viri tovrstnega minerala so na primer listnata zelena zelenjava, stročnice, semena, polnozrnati izdelki.

Na sploh velja, da so vsa živila s prehranskimi vlakninami bogata z magnezijem. Neverjetno okusna vira magnezija sta na primer kakav v prahu ter temna čokolada. Predelana hrana pa logično vsebuje nižje vrednosti magnezija.

Dober vir magnezija so lahko tudi voda iz pipe, ustekleničene in mineralne vode. Količina minerala v tekočini je zlasti odvisna tudi od vira in ne nazadnje tudi od blagovne znamke.

Zagotovo ste o magneziju izvedeli kaj novega, koristnega. Tudi zato ga boste še raje uživali tudi v prihodnje.

Preberite si še naslednji članek: Pozdravite želodec z refluks dieto brez obiska zdravnika

Prvi korak refluks diete je sprememba načina prehranjevanja.  Najprej povečajte  število dnevnih obrokov na najmanj pet.

Objave iz iste kategorije: