Hitro odpravljanje prebavnih motenj

Najpogostejša prebavna motnja je zaprtje

Prebavne motnje so nekaj popolnoma normalnega za sodobni čas prepojen s stresom, a če se z njimi soočate prepogosto, je čas za učinkovito ukrepanje. V prvi vrsti se boste morali začeti bolj zdravo prehranjevati, več gibati in privoščiti večjo količino kakovostnega spanca. 

A če vse to v praksi že dlje časa izvajate, huda zaprtost pa kar ne pojenja, je čas, da obiščete zdravnika. Ta vam bo najverjetneje predpisal tablete proti zaprtju, ki vam bodo zagotovo koristile. Če ne, se vzrok za zaprtje in druge vzporedne težave morda skriva kje drugje.

Zakaj nastanejo težave s prebavo?

Najpogostejša prebavna motnja je zaprtje. Ob tem vas spremlja napenjanje, hude bolečine, redko, boleče in težavno odvajanje blata, zapeka ter tiščanje v trebuhu. Težave z zaprtjem pogosto nastanejo zaradi nepravilnega prehranjevanja oziroma prehranjevanja ob neprimernem času.

Težave z zaprtjem pogosto nastanejo zaradi nepravilnega prehranjevanja
Vas tare zaprtje?

Pogost vzrok za zaprtje je tudi to, da čez dan ne popijete dovolj tekočine. Huda zaprtost je pogostejša pri ljudeh, ki se manj gibljejo in ki večino časa preživijo za računalnikom oziroma sede. 

Prebavne motnje so pogosto tudi posledica pomanjkanja kakovostnega spanja ter preobremenjenost na delovnem mestu ali v zasebnem življenju nasploh.

Preberite si še naslednji članek: Magnezij je morda najbolj spregledan mineral

Magnezij velja za najpomembnejše hranilo človeškega srca. Učinkovito namreč pomaga pri izboljševanju delovanja srčne mišice.

Učinkoviti ukrepi proti zaprtju 

Da bi se hudi in tudi milejši obliki zaprtja kar najbolje izognili, že zjutraj na tešče popijte nekaj vode. Zdravo vrsto tekočin uživajte tudi čez dan. Če pogosto pozabljate piti, imejte pri roki prisrčno stekleno flaško, ki vas bo spomnila, da je čas za požirek ali dva.

Kako odpraviti zaprtje? 5 fantastičnih rešitev!

V trgovini si kupite živila, ki dobro odpravljajo zaprtje oziroma prebavne motnje na sploh. Posezite po oreščkih, semenih, jagodičevju, rjavem rižu, zeleni listnati zelenjavi. Takšna živila vsebujejo večje količine prehranskih vlaknin, ki poskrbijo za optimalno delovanje vaše presnove. 

Huda zaprtost je premagljiva tudi z uživanjem prave vrste maščob. Odlična izbira so avokado, konopljino in laneno olje, jajca, ribe, omega-3 maščobne kisline. Zdrave oblike maščob lahko kupite tudi v obliki prehranskih dopolnil. 

Ne nazadnje pa je boste pogoste prebavne motnje odpravili tudi tako, da se boste vsaj enkrat na dan dobro raztegnili, sprehodili, se morda odpravili na tek ali pa na kolesarjenje. V posteljo se odpravite dovolj zgodaj, če se le da pred polnočjo, saj bo vaš spanec tako veliko bolj kakovosten.

Refluks dieta. Refluks je bolezen oziroma težava, ko nam želodčna kislina čezmerno zateka v požiralnik. Simptomi refluksa so zelo neprijetni in marsikdaj znatno vplivajo na kakovost življenja. Preberi več …

Objave iz iste kategorije: