Spoznavanje po tekočem traku

Zadnja ameriška strategija za samske, ki si želijo spoznati partnerja, ima veliko imen: hitri zmenki, ekspresni zmenki, desetminutni zmenki ali kratko in malo minizmenki. Gre za eno in isto, pa najsi se imenuje kakorkoli: zakaj bi prebili ves večer s tujcem, če vam je že po nekaj minutah jasno, da ga ne prenašate. Da bi preprečili neljubo zapravljanje časa in živcev, so si izmislili takole strategijo: moški in ženska si sedeta nasproti. Zadoni gong in v naslednjih sedmih do desetih minutah poskušata izvedeti drug do drugem kar največ. Ko gong zadoni drugič, moški vstane in stopi k ženski.


Na takem sestanku v San Franciscu si je sedlo naproti 200 moških in žensk, starih od 30 do 60 let, z upanjem na obrazu. Na ukaz so se začeli pogovarjati. Le peščica jih je bila zdolgočasenih. Triinštiridesetletna krajinarka Janet je govorila o sanjskih počitnicah in konjičkih. Bančnik John ji je postavil nekaj lahkih vprašanj o poklicu in rodu. Oseminštiridesetletni gospodinji Karli Vass pa je bilo po dveh minutah že dovolj. Že po dveh stavkih ve, ali se bo vžgala iskra ali ne. Dana Goodmana, trenerja fitnesa s kapljami znoja na čelu, je presenetilo, kako težko se je vsakih sedem minut pogovarjati z drugo tujko. Ta večer je spoznal 15 žensk. Eno od njih bi si želel še kdaj videti.

Richard Gosse, predsednikzdruženjaAmerican Singles, je tako zbral največjo skupino samcev in trdi da je to najhitrejši, najučinkovitejši in najmodernejši način, da si najdemo partnerja. Bo že vedel.Polnih 23 let si prizadeva združevati zbliževati osamljena srca tako v ZDA kakor v drugih angleško govorečih državah. »Sedemminutni zmenek je zadnji hit, širi se kot ogenj in bo kmalu zajel Evropo,« napoveduje.

Metodo hitrega spoznavanja je izumila židovska skupnost v New Yorku in Los Angelesu, da bi spravila skupaj ljudi iste vere. Posnemale so jo druge skupine. Po Gossovem mnenju je tako hitro spoznavanje imenitno za plašne ljudi, ki nimajo dovolj samozavesti, da bi nagovorili tujca v avtobusu ali pivnici. Vsem, ki si želijo spoznati partnerja, pa svetuje, naj ne govorijo o denarju, svoji teži ali prejšnjem partnerju, ampak raje o svojih sanjah, načrtih in konjičkih.

Hitri spoznavni večer po Gossovi zamisli omogoča, da pari, ki so si všeč, nemudoma preidejo na naslednjo stopnjo. Druge organizacije za zmenke namreč prepovedujejo takojšnji stik med novima znancema. Ne smeta si takoj izmenjati telefonskih številk. Najprej morata pisno potrditi, da se zanimata za nasproti sedečega. Nato vodja ceremoniala pretehta rezultate. Če ugotovi, da sta zainteresirana oba, se bosta smela spet sniti oziroma dogovoriti za zmenek po elektronski pošti. Odtlej je shajanje njuna stvar. Večina takih hitrih spoznavnih snidenj stane 25 dolarjev. Za ta denar spozna posameznik 15 do 20 potencialnih kandidatov. Prvi korak je običajno najtežji. Hitri zmenki so tako priljubljeni, da je večina teh organiziranih večerov razprodana že mesece vnaprej.

Objave iz iste kategorije: