Superživila ali super prevara?

Ste tudi vi med tistimi, ki zadnja leta uživajo superživila? Trend uživanja posebne prehrane, ki naj bi nam čudežno pomagala vzdrževati izjemen nivo energije, zdravja, lepote in tako naprej, je zagotovo na vrhuncu. Pa se kdaj vprašate, zakaj so superživila sploh potrebna oziroma zakaj posegamo po njih?

Superživila imamo za čudež

Ljudje smo v osnovi bitja, ki želimo doseči svoj cilj na najbolj enostaven način – tako kot to velja za naše živalske prednike. Pri vsaki stvari skušamo najti najlažjo rešitev, in če imamo na voljo možnost, da si vsak dan pripravimo nekaj obrokov lokalno pridelane ekološke hrane ter se poleg tega še veliko gibamo, ali pa pojemo čudežno tabletko, s katero bomo vitki, lepi in zdravi, potem se bomo gotovo vsi odločili za slednjo. In superživila so takšnemu čudežu precej podobna.

super-hrana
Veliko je ljudi, ki živijo povsem nezdravo, potem pa mislijo, da lahko učinke nezdravega življenjskega sloga izničijo z žličko tega ali onega. Nekdo, ki je strasten kadilec, vam razlaga, kako vsak dan uživa čudežne jagode goji, ki delajo čudeže za zdravo telo, tudi za srce in ožilje. Nekdo, ki večino dneva presedi in zraven poje kakšen sendvič ali dva, vam razlaga, kako jemlje prehranski dodatek omega 3. Ženska, ki ji niti na pamet ne pride, da bi uživala rdeče meso, vam razlaga, da vsako jutro uživa semena čija, da bi tako telo bolje oskrbela z beljakovinami in morda pridobila nekaj mišic.

Kdo je tu nor?

Superživila so resnično hrana, ki ima zanimivo in nekoliko posebno hranilno vrednost, zaradi česar jo imamo za zdravo. A naših težav ne morejo odpraviti in tudi zdravja nam ne bodo nikoli povrnila, če ne uvedemo spremembe svojega življenja v celoti.

Najbolj pogosta superživila

Med tista živila, ki veljajo za posebej zdrava oziroma so zdrava alternativa manj zdravim tradicionalnim živilom, sodijo: semena čija, konopljina semena,goji jagode, maca, kokosov sladkor, prah gvarane, msm, kakavovo maslo, chlorella, gotu kola … Superživila velja že v osnovi ločevati na tista, ki so namenjena zamenjavi manj zdravih živil, imajo v svoji sestavi posebno hranilno vrednost, pomagajo odpravljati različne simptome. Prav tako niso vsa živila namenjena klasičnemu uživanju – marsikatero se uporablja v kitajski medicini in ajurvedi. To pomeni, da moramo izbrano superživilo predvsem dobro poznati, da ga lahko tudi pravilno uporabljamo. Primeri, ko so tako imenovana superživila nazadnje povzročila težave, namreč niso redki. Dober primer tega je na primer pitje kombuče oziroma napitka tako imenovane čajne gobe.
Če se odločite za uživanje superživil, jih torej izberite po pameti – pri zanesljivih spletnih virih preverite učinke in stranske učinke ter ne nasedajte zgolj oglasom. Predvsem pa najprej poskrbite za zdravo prehrano v celoti. Če boste cel dan jedli slabo oziroma nekakovostno, potem vam tudi žlica ali dve superživil na dan ne bodo prav nič pomagali.

https://www.youtube.com/watch?v=D1JYDEIdsZY

Objave iz iste kategorije: