Zakaj je pomembna prava izbira vinskega kozarca?

Vino je nedvomno najboljši spremljevalec vrhunsko dobrih jedi. Jedi izboljša okus, a moramo paziti na to katerega izberemo, tako kot je pomembna tudi izbira samega kozarca. Vinski kozarci se razlikujejo tako po obliko, velikosti kot tudi po steklu. Vse to ima seveda svoj razlog, saj je od vina odvisno kateri kozarec bomo izbrali. Kozarci za darilo so odlično darilo ob praznovanju okrogle obletnice ali poroke.

Vonj in okus

Dobro vino ohrani svoj vonj in okus le v pravilno izbranem kozarcu, saj se le-ta spremeni s tem ko ga prelijemo iz steklenice. Pravilen kozarec vino postavi na boljšo raven, saj se le-ta razvije in razbohoti, medtem ko napačen izbor le tega vino degradira.

Oblika roba

S prelivanjem vina le-ta razvije svoj vonj in aromo. Pri točenju vina moramo biti pozorni, da le tega ne nalijemo do vrha kozarca, temveč le do tretjine. Oblika zgornjega rob kozarca, ob mešanju vina določi koliko vonjav bo vinu ostalo. Prav tako pa določi kako bo vino steklu po grlu poizkuševalca ali ljubitelja vina. Kozarci se razlikujejo glede na vrsto vino. Pomembna je tako izbira kozarca, kakor tudi izbira vina.

Debelina stekla kozarca

Morda se ta del kozarca ne zdi pomemben za pitje vina, a dejansko ima veliko težo. Steklo mora biti tanko, saj je s tem vino dobro in razločno vidimo. Vsi vemo da nam je ljudem pomembna vizualnost, tako je tudi pri vinu, in sicer lepa barva vina naredi vino še okusnejše. Barva vina je torej dober pokazatelj tega kako kakovostno je vino, pozorni moramo biti na intenzivnost, odtenek in viskoznost barve.

 

Držanje vinskega kozarca

Verjetno nam je jasno, da se vinski kozarec pa naj bo za belo ali rdeče vino ali za penino, ne drži za telo, temveč za pecelj. Ko kozarec telo na njemu pustimo prstne odtise in posledično ne izgleda več lepo. Prav tako pa s svojo telesno temperaturo ogrejemo vino in ni več priporočene temperature za uživanje.

Objave iz iste kategorije: