Zakaj so motorna olja tako draga?

Spominjam se časov, ko sem svoj avtomobil zapeljal v garažo, ga dvignil, podstavil posodo in kar sam poskrbel za novo motorno olje. Danes pa se zdi, da se to skorajda več ne izplača, saj so motorna olja v trgovinah tako draga, da je avtomobil enostavno bolje zapeljati do mehanika. Zakaj bi se človek »matral«, se umazal, če pa lahko mehanik vse skupaj opravi veliko hitreje, veliko bolj enostavno, in za skorajda enak denar?motorna-olja
Seveda sem se tudi sam spraševal, zakaj so motorna olja naenkrat tako draga. Nenazadnje sintetično motorno olje, ki ga večina uporablja danes (zlasti za nove avtomobile), nimajo več kaj prida povezave z naftno industrijo, torej drage cene nafte ne morejo šteti kot pravi izgovor. Odgovor je dejansko precej preprost: motorna olja so draga, ker si proizvajalci to lahko privoščijo.
Enako načeloma velja za vse avto dele in potrošni material za avtomobile. Nenazadnje nam skušajo celo tiste avto dele, za katere dobro vemo, da so bili izdelani nekje na Kitajskem in pripeljani v Evropo za nekaj evrov, prodati za desetkratno ceno. Zakaj? Ker je pač vedno nujno, da je avto tehnično brezhiben. Če po standardih tehnično ne ustreza, ne more narediti tehničnega pregleda, torej ga ne moremo registrirati. Če tehnično ne ustreza, imamo lahko težave pri policijski kontroli. Če tehnično ne ustreza, lahko v primeru prometne nezgode tvegamo kazen tudi takrat, ko sicer nismo bili povzročitelj. In nenazadnje – če avto tehnično ne ustreza. Tvegamo svoje življenje in življenja naših dragih.
Se torej motorno olje sploh izplača kupiti in ga v avtomobilu zamenjati kar na lastno pest? Odvisno od tega, ali to počnete pogosto, ali ne. Če zamenjate vsako leto olje v nekaj avtomobilih (svojem, ženinem, sinovem) in lahko za to uporabite enako olje, se vam lahko izplača, če kupite olje po ugodni ceni preko spleta, v nekoliko večji količini. Pa je sploh možno, da bi na treh različnih avtomobilih uporabili enako motorno olje? Če pri vseh treh že od nekdaj uporabljate sintetično olje, potem ne bi smelo biti težav. Glejte le, da izberete najnižjo številčno oznako med olji, ki jih ti trije avtomobili uporabljajo. Če imajo avtomobili olja 10w40, 10w30 in 5w20, bo torej pravo olje prav zadnje- vedno lahko namreč posežete po olju z nižjo oznako, nikoli pa po takšnem z višjo oznako, sicer boste imeli (predvsem pozimi) precejšnje težave z avtomobilom.
Motorna olja so res draga, a če ste nekoliko iznajdljivi, jih lahko dobite tudi po zelo ugodni ceni. Če vam ni toliko do tega, da bi sami opravljali umazano delo, pa bo vseeno bolje, da zapeljete avto do mehanika, ki bo zamenjal olje in filter namesto vas, stalo pa vas ne bo toliko več, da bi zaradi tega obubožali.

Objave iz iste kategorije: