Vremenska napoved pomembna pri načrtovanju dneva

Pri načrtovanju izleta, dopusta, opravil izven stanovanja oziroma hiše, nas najprej zanima, kakšna bo vremenska napoved. Na spletu lahko najdemo mesečno, štirinajstdnevno, petdnevno napoved, … Glede na to, da vreme ni stanovitno, se vremenska napoved včasih izkaže tudi za netočno. Zato je najbolj zanesljiva napoved za en ali dva dni naprej. Zelo koristna je tudi radarska slika padavin, ki nas opozori, če se nam bliža nevihta ali ploha, kar je v letošnjem letu precej pogost pojav.

Čeprav sodi Slovenija med manjše države in bi si marsikdo mislil, da je vreme povsod enako, ima naša država zelo raznoliko vreme. Medtem, ko je v Kopru sončno in trideset stopinj Celzija, je lahko v Črni na Koroškem deževno z dvajsetimi stopinjami Celzija. Zaradi razlik, ki se pojavljajo v temperaturah, v časopisu, po radiu in na televiziji navadno poročajo o vremenu za celotno Slovenijo, posebej pa se osredotočijo na vreme ob morju, v gorovju ter v sosednjih pokrajinah.

Vremenska napoved opozarja na naravne nesreče

Vremenska napoved nas opozori, ko obstaja verjetnost poplav, plazov, žleda ali snežnih zametov, zato lahko še pravočasno odpovemo obveznosti in ostanemo v varnem zavetju doma. Glede na vremenske pojave, ki smo jim priča v zadnjem času, se je bolje prepričati, kakšno bo vreme, preden se odpravimo od doma. Enako velja za potovanja v tujino. Če se na letalo odpravimo v kratkih hlačah, imejmo v ročni prtljagi tudi topla oblačila, v kolikor vremenska napoved opozarja na nižje temperature. Prav tako se pozanimajmo o vremenu, ko načrtujemo dogodke na prostem. Bolje je prireditev pravočasno odpovedati ali jo prestaviti na drug termin, kot čakati do zadnjega in jo tik pred pričetkom odpovedati. Tako se izognemo marsikaterim nevšečnostim in preprečimo, da bi prišli ljudje zaman.

Še nasvet. Čeprav vremenska napoved napoveduje dež, ne bodimo črnogledi. Raje vzemimo pisan dežnik in obujmo najljubše gumijaste škornje ter se odpravimo skakati po lužah. Tako bomo lažje in hitreje dočakali sonce, ki se vedno skriva za oblaki.

Kamnoseštvo je starodavna dejavnost.

Oglejte si še naš članek o tem kako se izdelujejo svetilke in svetila.

Oglejte si tudi o tem kaj je Ekolostrum.

Objave iz iste kategorije: